Ha már a Balaton hivatalos étele a hal, azon belül is a hekk, nem árt megnézni, mennyire éri meg a drágábbikat választani, vagy egyáltalán együnk-e halat. Előre csak annyit, hogy bármikor ennénk inkább a mirelit, leginkább gumitalpra emlékeztető húspogácsás hamburgereket a büfésoron, mint hekket. Már rég elmúltak azok az idők, amikor az egész család kivételesen nem a hűtőtáskából, hanem a strandon eszik, mindenki egy-egy halat kenyérrel, kovászos uborkával. Hogy legyen viszonyítási alapunk, megkóstoltuk egy első osztályú étterem halkínálatát, egy 71-es út melletti halasét és egy füredi büfé hekkjét. 

A füredi hekk

Abba most tényleg nem mennénk bele, hogy mit keres évtizedek óta a balatoni piacon az atlanti-óceáni hal, a lényeg, hogy van. Feje az nincs, szálkája se nagyon, könnyű kisütni. Oké, elfogadtuk. Amúgy nem is lenne a jelenséggel olyan nagy probléma, ha nem lenne ennyire drága. Egy kb. 24 centis, közepesen megtermett példányért 1620 forintot fizettünk, amit azért egy kicsit erősnek éreztünk, főleg hogy még egy nyamvadt kenyér, de egy szelet citrom sem jár hozzá. De a kezdő halasoknak ideális választás, szép fehér, a gerincet egyben ki lehet emelni, az íze teljesen semleges, gyakorlatilag nulla. Az egyetlen élményt a jó esetben ropogósra sült kéreg nyújtja. Onnan kerülhet némi sós íz a szánkba. 

Vagyis: drága és tulajdonképpen fölösleges választás, ennyi mindent csinálhat ebből a pénzből a Balatonon: ehet nyolc palacsintát (átlagosan 200 forint egy darab), háromszor használhatja a hangosbemondót a füredi Kisfaludy strandon (550 forint / hangos bemondás, az Eszterházy strandon viszont már 580!!!!) Ha szerencséje van egy csúszdás vízibicikli is kijön a hekk árából, válassza azt! 

Halsütő Aszófőnél

A 71-es út mentén egészen könnyedén megtalálja a halast, van hekk, sőt, még lillafüredi pisztráng is. Hogy legalább egy kevés változatosságot vigyünk a tesztbe, a pisztrángot ettük, aminek több mint 6 ezer forint a kilója. Bizony, nem balatoni halat, és/vagy hekket egyáltalán nem éri meg venni. Ezzel mondjuk valószínűleg nem mondtunk újat, de jó ha tudja, errefelé ne egyen ilyesmit. Éttermi árakon olajat juttathat a szervezetébe olajjal. Annál is több olajjal, ami nem csak a 40 fok miatt esik szarul az embernek. Az alapárban persze sem a köret, sem a savanyúság nincs benne, de még a citrom sem. Ez még rájön, és így egészen könnyedén összejöhet egy 5 ezres ebéd két főre. 

Vagyis: inkább menjen vízibiciklizni, egyen egy mákfagyit, vagy tanuljon meg horgászni! Azt is elfogadjuk, ha éhes és mindenképpen halat enne, akkor meg kíméletlenül válassza a magas gasztronómiát és vele együtt a harmadik opciót!

Sáfránkert étterem, Paloznak

A Balaton egyik szerencséje, hogy egyre több tényleg szuper minőségű étterem nyílik, és nem csak Köveskálon. A harmadik halunkat a fritőzöktől fényévnyire, az aranytetoválásoktól és csöcsös mágnesektől is messze ettük Paloznakon. Ha csak az árak miatt nem választaná az ezerszer kulturáltabb gasztro-helyekeket, számoljon le minden félelmével!

Persze ha mindenképpen hekkre vágyik, mert perverz és megmagyarázhatatlan okokból vonzódik a seszínű, seízű gumihoz, rohanjon vissza a strandok soraihoz, mert Paloznakon vagy éppen Köveskálon csalódni fog! Az előételek közül a fogas sonkára és a marinált ponty filére böktünk rá. Nemcsak jól hangzik, hanem gusztusos az egész. A házikenyér pedig jár hozzá. Ahhoz képest, hogy az egy napra sűrített halteszt harmadik állomásaként már az evés és pocsolyaíz gondolatától is émelyegtünk, ezt volt kedvünk megenni. Két főnek tökéletes előétel 1650-ért. Oké, hogy ezért egy jóval nagyobb hekket adnak a part mellett, de minek. 

Vagyis : nem véletlenül volt minden asztalon egy papír, hogy estétől foglalt. Szerencsére már egyre többen választják az olaj és zsírszag helyett a minőségi kaját. Minden nap azért itt is húzós lenne a vacsora, de ha egyszer jót akar enni, válasszon valami hasonló helyet!

A többi csak saját felelősségre fogyasztandó.