Fontos kiegészítés

Olvasóink is szóltak, és magunk is rájöttünk, hogy bár mindez egy szép illúzió, ugyanakkor öt éve tilos a kereskedelmi célú halászat a Balatonon. Itt írtunk róla. Szóval :(

A Balatonban manapság nem lehet annyi süllőt fogni, amennyit régebben, pedig ez igen jót tenne a horgászoknak és a helyi vendéglátósok gazdaságának, mégsem tesznek érte semmit. 

Nem értem, miért degradáljuk a fogast süllővé, miért nem kezeljük egyedi balatoni kincsként, hungarikumként? Csak a fütyülős barack lehet hungarikum, a fogas nem? 

 – teszi fel jogos kérdéseit a Sonline-nak Csapó István, a balatoni halászati társaság egykori vezető pozíciójú szakembere. A férfinak kiforrott koncepciója is van azzal kapcsolatban, hogyan lehetne a Balatont kifejezetten fogasos tóvá varázsolni újra.

fogassüllő

Reméljük, az mindenki számára eddig is ismeretes volt, hogy a fogas és a süllő valójában ugyanazok a halak, legalábbis nagyon hasonlóak, és a halszakértők számára a süllő valamiért becsmérlőbb kifejezés, mint a fogas. A Wikipédián mondjuk az egész le van rendezve egyetlen fogassüllő nevű szócikk allatt, illetve mi horgászismerőseinktől úgy tudjuk, a süllő 1,5 kiló felett számít fogasnak.
Nem tudjuk, mi az igazság, de ha ön tudja, írja már meg nekünk!

Csapó István szerint a süllő, vagyis a fogas simán megérdemelné, hogy hungarikum legyen, kívánsága pedig több mint jogos, hiszen már egy csomó ősrégi dokumentum, például Tanárky Mihály 1814-es Magyarország természeti ritkaságai című munkája is kimondja, hogy

Ezen halnem egész Magyarországon egyebütt nem találtatik,

bár a Wikipédia erről azt írja, a Kárpát-medencében máshol is őshonos még. Mindenesetre a szakember szerint, ha évi kétszer telepítenének, egy idő múltán a Balaton hamar benépesedne kis süllőkkel, aminek eredményeképpen a süllő is hungarikum lehetne, és mi is kétpofára zabálhatnánk a strandon ezt:

Most mondja meg, milyen hely ez a Balaton!