A harmincöt fokos nyári kánikulát még a vízparton is kihívás elviselni, pláne, ha alig akad árnyékos hely a strandon. Összeszedtük azokat a helyeket a Balatonnál, ahová elmenekülhet a hőség elől, ezek közül is a legbiztosabb tippünk bármelyik barlang, ahol általában 9-12-15 fok van a nyári melegben is.

Hegyestű

A forróságot légkondicionált helyiségben a legkényelmesebb elviselni, de a természet is szolgáltat hűvösebb helyeket: a közeli erdők fái is alkalmasak a túlélésre. Ilyen például a képen látható Hegyestű a Balaton-felvidéken, a tanúhegy alatt fás, erdős rész található. A nagy melegben a túrázás és a sok mozgás nem ajánlott, de a lassú sétákhoz alkalmas az erdő – jó szívvel ajánljuk még Tihany-Sajkodnál a Kiserdőt is.

Egy igazán árnyékos strand: a Révfülöpi strand

A 35 fokos tűző napon a strandokon mindenki olyan helyet igyekszik elfoglalni, ahol árnyék is lesz, és bár a homokos part a legjobb a strandoláshoz, ez csak akkor élvezhető igazán, ha az ember nem kap hőgutát. Az egyik legtöbb fával, és ennek következtében legtöbb árnyékkal bíró strand Révfülöpön található, itt a strand annyira nagy területen fekszik, hogy senkivel nem kell megverekedni az árnyékos helyért.

Tapolcai-tavasbarlang

A Tapolca városban található tavasbarlang érdekessége, hogy a barlangban nemcsak sétálni lehet, és rácsodálkozni a cseppkövekre, hanem csónakázni is. A hihetetlen látványt ígérő környezetben a hőmérséklet egészen embernek való – mivel barlangról van szó, biztosan hűvösebb az idő legalább tíz fokkal, mint a strandokon. A Tapolcai-tavasbarlang hátránya, hogy a szezonban sokan látogatják, így sorban állásra lehet számítani.

Bármelyik barlang a Balatonnál

Családostul, sok gyerekkel is kiváló programnak ígérkezik bármelyik barlanglátogatás, a Balaton körül legalább hatvanat tartanak számon. Ezek közül a füredi Lóczy-barlang vagy a balatonedericsi Csodabogyós barlang kiváló program lehet, utóbbiban extrém túrákat is szerveznek, amin keresztül a barlangászást közelebbről is megismerhetik a látogatók. Számolni kell azzal, hogy regisztrációt és időpont foglalást kérnek. 

Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

A légkondicionált éttermek, cukrászdák mellett a Balatoni Vízivilág Látogatóközpont is alkalmas arra, hogy a hőségriadót átvészeljük. A balatonfüredi látogatóközpontban 17 akváriumban lehet rácsodálkozni a Balaton vízi világára, rengeteg halfajtát lehet megismerni. A légkondicionált vízivilág látogatóközpont a Tagore sétányon található. 

+1 Éjszakai túra

Ha az ember egész éjjel talpon van, akkor nagy valószínűséggel aludni fog nappal , így a 40 fokos hőséget és az azzal járó kellemetlenségeket elkerülheti a hűvös szobában fekve.  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park folyamatosan szervez és ajánl is túrákat – aki szereti felfedezni a tájat éjszaka is, jó, ha észben tartja ezt a lehetőséget is.