Az Északipart magazinban találtunk rá egy csodás sztorira 1841-ből, hogy Slachta Etelka miként lett a férfiak kedvence – beteg édesanyja legnagyobb bánatára. A 20 éves soproni lányt imádták a fiúk, férfiak, urak, és a naplójából kiderült, hogy ő is flörtölt rendesen. Talán ehhez hozzájárult egy erős apakomplexus is, ugyanis Etelka édesapja korán meghalt.

Udvarlóim: gróf Vojna, ki vacsora alatt mellém ült, Tar, ki az első tourt, midőn jöve, velem táncolá, báró Buirette rendkívül és báró Münchhausen. Rousseau egész estén velem volt, midőn többé nem táncolék, mindig mellém állott, sok szépet is mondott. Skolimowszky is keresé társaságomat, de tudom, hogy e kettő csak a Mari végett.

Hogy ki az a Mari, most mindegy. Etelka soproni kalandjai után betegeskedő anyját kísérte el Füredre. A fürdőkúra mellett szerencsére jutott idő bálozni, és Slachta Etelka rendesen bele is vetette magát az éjszakába. Táncolt hajnalig. Jó, ez nem igaz, egy rendes 19. századi lány legkésőbb 11-ig hazaért. Még a szájára vette volna a város. 

Alig fekvém. ébrede fel anyám. [...] Tevém, mintha ébrednék. Mondám 11-kor jövék haza.

Szóval Etelka mégis kimaradt. De kivel? Nem egy, nem is kettő férfit akasztott le, de a legkitartóbb egy Szekrényessy József nevű fickó volt. Etelka kívánta Józsefet, de anyja nem örült a kapcsolatnak, mást szánt a lányának, gróf Hugonnay Gusztávot nézte ki. Egy gróf mégiscsak gróf, és nem egy jöttment pesti ügyvéd.

Etelka úgy fogalmazott, hogy bár Gusztáv szép férfi, de esze ágában sincs hozzámenni. Inkább csak táncolt, sétált, gyűjtötte a bókokat. A naplórészletek alapján a fiatal lány Szekrényessynek örült igazán, de ahogy azt minden nő tudja, a legjobb taktika, ha ül a fenekén. Semmi esetre sem mutatja, hogy tetszik neki a másik, jelen esetben József. József majd gondolatokból olvashat, az mindig jól szokott elsülni. A füredi Anna-bálon ügyesen elbizonytalanította Szekrényessyt. 

Én szalagomat Gludovácz frakkjába tűzém, s nolens-volens kelle neki velem táncolni. Mondá, élte végéig őrzendi emlékül. Azonban engem annyi úr választott, hogy végül öt bokréta vala kezemben.

Áhhá! Klasszik Etelka. De még korai volna megsajnálni Józsefet, őt se kellett félteni, éjjel belopózott a lány szállására, hogy végül tanúk nélkül beszélgessenek (!). Mielőtt elérnénk a happyendig, tegyünk egy kis kitérőt: Szekrényessy és Slachta románca majdnem véget érni látszott, mikor a férfi hazautazott Pestre.

Sajnos az Északipart sem talált elég információt, hogy hogyan lángolt fel újra a szerelem. A lényeg, hogy lángolt. Olyannyira, hogy Etelka és József 1842-ben összeházasodtak. Etelka felhagyott a kedvenc hobbijával, a férfiakkal, kilenc gyereket szült a férjének. Egyikük, Szekrényessy Kálmán 1880 elsőként úszta át a Balatont Siófok és Füred között, ahol a szülei összejöttek. 

 Vége!