Ha esetleg a lelke mélyén emésztené a gondolat, hogy valami életbevágóan fontos eszközt otthon hagyott, mielőtt kempingezni indult a Balatonra, szólunk előre, hogy minden oka megvan rá. Egyszerűen nem létezik olyan nyaralás, amely során ne szembesülne azzal az ember, hogy nincs nála a körömollója, vagy ami még rosszabb, otthon maradt a "legjobb szomszéd" feliratú bögréje. 

Összeszedtünk tehát néhány dolgot, amelyek nélkül nehezen lehet túlélni egy kempingezést, tehát nem árt, ha magával viszi őket. 

Fölösleges részletekbe bocsátkoznunk azzal kapcsolatban, hogy az ember milyen és mennyi ruhát vigyen magával, hogy szüksége van-e piperecuccokra (tusfürdő, fogkefe, fogkrém), satöbbi. Ezeket úgyis az egyén, továbbá az időjárás és a helyszín, meg persze az üdülés hosszúsága határozza meg, nem érdemes tehát hosszasan elemezgetni. Egyetlen tanácsunk van csak ezzel kapcsolatban:

ha pakol, úgy pakoljon, mintha gondolatban végigcsinálna egy átlagos napot. 

Tehát felkel, jó esetben megmossa a fogát, zuhanyozik, felveszi az alsóneműt, a felsőneműt, aztán így tovább, kinek mire van igénye. Ezzel sok otthonfelejtés megspórolható, eddig nem volt panasz a módszerre.

Na, de térjünk rá a az úgynevezett életmentő eszközökre. 

-20 fokig kalibrált hálózsák

A lényeg, hogy a 40 fokos hőségben is a Himalájai útról hazahozott hálózsákban aludjunk, jobb a békesség: mennyire banális dolog lenne nyár közepén megfázni... 

Zseblámpa

Jó látni sötétben is. 

600 liter szúnyogriasztó spray

Nem túlzunk (talán csak egy kicsit). Enélkül ki sem teheti a lábát otthonról, vagy, ha igen, meg fogja bánni. A Balaton környékén ugyanis jellemző az emlegetett erőszakos rovarok galerije, akik lesből támadnak önre, ha nem figyel, és nem védekezik kellőképpen ellenük. 

Fejsze

A fenti alkalmatosság hiányában ez is jól jöhet. Azonkívül sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség: tűzifa-aprításakor, a sátorhely beigazításakor, a vécé keresésekor az éjszaka közepén a lakókocsik között, vagy csupán azért, mert a fejsze tekintélyt parancsol. 

Ragtapasz

Az imént említett eszköz túlzásba vitt használata olykor baleseteket is okozhat, de biztosíthatjuk róla, hogy egy kényelmetlen cipő is képes pont ugyanolyan fájdalmas sebeket alkotni, mint egy fejsze. Erre alkalmas a ragtapasz, ami akkor a legjobb, ha Mickey egeres, és sok helyre tapasztható.

Továbbá fontos a jó időzítés: ragtapasz csak a közös zuhanyzóban jöhet le! Ha ön vérbeli kempingbejáró, akkor ott is hagyja, hadd csodálják meg később a többiek.

Bogrács, kempingasztal, kempingszék

Kellenek. Ezek nélkül nem létezhet kempingező nyaralás. 

Löncshúskonzerv

Sokan még az elsősegély-doboztól is megszabadulnak azért, hogy az autó csomagtartóját lehetőleg 13 kiló löncshúskonzerv foglalhassa el. Fontos tartozékok, hiányuk éhenhalásra adhat okot. Bicskával fogyasztva ajánljuk.

Autóstérkép

Oké, jól ismerjük a GPS-t mi is, de azért nem árt néha kiszakadni az informatika beszippantó világából, és visszatérni a nagy klasszikusokhoz. Ilyen az autóstérkép is, amelyet jó, ha a családból olyan személyre bízunk, akit nem akarunk majd a már emlegetett fejszénkkel eltenni láb alól, ha 90 kilométer után kiderül, hogy mindvégig fordítva tartotta. [A navigációs készülék ráadásul bármikor lemerülhet, vagy útközben derül ki, hogy nem frissítettük elégszer a térképet.]

Táskarádió

Vagy manapság: táskatablet. A lényeg, hogy már hajnalban érdemes kitenni a kempingasztal közepére, és hangosan üvöltetni a Kossuth rádiót, vagy Taylor Swiftet. 

Gyógyszer

Ha már napszúrást kapott az idegesítő szomszédoktól, érdemes bevenni egy fájdalomcsillapítót. Ez minden másra is jó, a lényeg, hogy fájjon.

Bicikli

Elöl-kosaras kerékpár nélkül nem élet az élet a kempingben, hasznos, ha a szomszéd sátorhoz is azzal megyünk vízipisztolyozni. Az igazán merészek tandemmel is közlekedhetnek. 

Csipketerítő a kempingasztalra

Nem árt, ha a szomszéd sátorból átnézve is tudják, hogy van mit a tejbe aprítanunk. A csipketerítő elegáns és decens mivoltából fakadóan elismerésre ad okot, és kifinomult ízlésről tanúskodik.

Tollaslabda tartozékok

Végül fontosnak tartjuk megemlíteni a kempingek legnépszerűbb játékát, a tollaslabdát. Erre mindenképpen fel kell készülnünk, mégpedig úgy, hogy egyetlen egy labdát és legalább kilenc darab ütőt viszünk magunkkal. Nagy eséllyel mindet arra használjuk majd, hogy amikor az első alkalom során fennakad a labda a fán, az ütők szisztematikus feldobálásával próbáljuk leszedni egészen addig, amíg azok is fent nem maradnak örökre.