Ön tudja, hogy melyik típusú whisky miből készül, és hogy önmagában vagy jéggel a legjobb? Vagy azt, hogy mi a különbség az amerikai és a kanadai whisky között? A leghíresebb márkákat szinte mindenki ismeri, de azt már kevesen tudják megmondani, hogy tisztán milyen íze van az egyes italoknak, vagy azt, hogy melyik típusba tartoztak a whisky-k igen széles - és az ázsiai lepárlókkal folyamatosan bővülő - családjában.
Így kóstoljon whisky-t
Amikor whisky-t kóstolunk, négy jellemzőt vizsgálunk, ezek a szín, illat, íz és lecsengés. A profik konyakospohárból kóstolnak.
- 1. lépés: Töltsünk ki kb. 2 cl whiskyt egy pohárba.
- 2. lépés: A fény felé tartva vizsgáljuk meg az ital színét, ami az egészen sápadttól a mély karamell barnáig terjedhet, attól függően, hogy milyen hordóban érlelődött és mennyi ideig.
- 3. lépés: Szagoljunk bele a whiskybe, vizsgáljuk meg az illatát.
- 4. lépés: Töltsük fel a whiskyt egy kevéske (a whisky alkoholtartalmától függően maximum 1-2 cl) vízzel és ellenőrizzük hogyan változott az illata. Jó minőségű whisky esetében az illatok, aromák sokkal intenzívebbé válnak.
- 5. lépés: Kóstoljunk meg egy kortyot a whiskyből és vizsgáljuk meg a következőket: testesség (az ital textúrája), aroma (az ital íze), lecsengés (milyen hosszú és intenzív az utóíze).
- 6. lépés: Igyunk egy korty vizet, és együnk egy falat kenyeret vagy teasüteményt, hogy semlegesítsük az ízeket. Jöhet a következő whisky!
A whisky-k sokrétű világa sokszor még egy felkészült alkoholfogyasztó számára is tartogat rejtélyeket és felfedezetlen területeket, pedig a füstös ízű gabonapárlatnak máshol évszázados és nagyon komoly kultúrája van. Bár az írek egy része úgy gondolja, maga Szent Patrik adta át nekik a lepárlás titkát az 5. században, az első írásos emlék csak 1170-ből, II. Henrik írországi hódításai idejéből maradt ránk. Azt szintén biztosan tudjuk, hogy 1494-ben IV. Jakab skót király 8 hordó malátát adott egy szerzetesnek, hogy állítsa elő belőle „uisge beatha”, azaz az élet vize nevű italt, ugyanis a whiskyt elsősorban orvosi célokra használták, gyógyszernek tekintették akkoriban.
Az első lepárló 1608-ban nyílt meg Bushmills-ban, kétszáz évvel később pedig már közel 2000 helyen készítettek whiskyt. Az ital népszerűségének csak használt, hogy többször is betegség pusztított a francia szőlőültetvényeken, erősen visszavetve a francia bor- és cognac-termelést.
Most egyszerűen, egy infografikán mutatjuk be a legfontosabb whisky-vel kapcsolatos tudnivalókat: