„Nem várok holnapig” – üvölti a kocsiban a rádió, miközben begurulok a Scitec Gold Fitness Clubnak is otthont adó Lurdy-ház parkolójába Budapesten. Igaza van a rádiónak, a gymbe lépve első pillanatban fel sem tűnik, hogy itt éppen a Scitec Megateszt döntőjét tartják, mert a termet nem zárták be: a tesztben nem érintett fiatalok és idősek ugyanolyan elszántsággal edzenek, mint bármely más napon.

A Scitec Megateszt egy transzformációs verseny, melynek célja 12 hét alatt az indulók fizikumának lehető legnagyobb átalakítása. Bárki jelentkezhetett, egyáltalán nem volt szükséges izmosnak lennie, lehetett teljesen átlagos testalkatú is. A Megateszten csakis a változás mértéke számít, nem az izomzat abszolút mérete. A szeptember 10-én kezdődött próbatételre 150 indulót választottak ki.

A változás mindenkinél szembeötlő

A startnál mindenkiről több egészalakos fotó készült, megmérték a súlyukat, majd minden versenyző megkapta a Scitec Nutrition erre a célra összeállított táplálékkiegészítő csomagját (ebben Anabolic Whey, Vitargo CRX 2.0 és BCAA+Glutamine Xpress volt), amelyet fel kellett használniuk, hogy minél jobb eredményt érjenek el. Az izomtömeg és testkompozíció változását, vagyis a fejlődést 4 hetente fényképekkel dokumentálták, azok a versenyzők, akik a legtöbbet változtak, a fotókon látható különbség alapján jutottak tovább.

Az indulók szakmai segítséget kaptak a pózoláshoz, és amennyiben szükségük volt rá, az edzéshez, valamint az étkezéshez is, aztán hajrá! Nagyon fontos volt az is, hogy a teszt időtartama alatt tesztnaplót kellett vezetni, volt, aki ennek a kritériumnak nem tett eleget, így nem kerülhetett dobogóra, pedig az eredményei alapján ott lett volna a helye.

Miután a döntőben lezajlanak az utolsó fotózások, elkészülnek az utolsó interjúk a Scitec számára, a versenyzők az evésre gondolnak, a zsűri tagjai meg a felelősségre, hiszen ezer szempontnak kell klappolnia a kiválasztásnál. „Nézd meg ezt a srácot – mondja az egyik zsűritag – többgyerekes családapa, két helyen melózik, jó példakép lehetne.” „Az igaz, de sokkal kevesebbet fejlődött, mint ez a fiú” – válaszol egy másik, miközben egy különteremben (ahol éppen jógaóra zajlik) a szőnyegpadlóra kiterített előtte-utána fotókat nézegetik.

Fitnesz-szótáram a zsűrinek hála új kifejezéssel bővül: „kólásüveg alakú test” – nem egy versenyzőt illetnek ezzel a terminussal, miközben az indulásnál készült fényképeket elemzik. Nem tudom, a kólásüveg alaknak mi az ellentéte, a célfotókon talán csupa dobozos üdítő pózol, mindenesetre a változás szinte mindenkinél szembeötlő.

Nehéz a szakemberek dolga, rendkívül eredményes volt a mezőny, ezért több különdíjat is odaítélnek, sőt a férfiaknál két győztest is hirdetnek. A lányok közül Sárközi-Pajkó Bernadett az első, a fiúknál pedig Szabó József Lajos és Holló Gergely.

Példátlanul lelkes versenyzők

A fődíj, amit mindhárman megkapnak: éves edzőterem-bérlet, táplálékkiegészítő csomag havi 40 ezer forint értékben, szakmai segítség Salamon Diától és Kathi Bélától, valamint VIP-belépő 1 évig minden Scitec által rendezett magyarországi rendezvényre.

„Példátlanul lelkes versenyzőgárda jött össze”

– összegezi tapasztalatait Kathi Béla többszörös fekvenyomó és erőemelő bajnok, abszolút fekvenyomó Európa-bajnok, WABBA testépítő Világbajnok, Superbody abszolút bajnok, erősember fedett pályás magyar bajnok. „Nagyon drasztikus eredmények születtek – teszi hozzá -, nem gondoltam volna, hogy ilyen sokat tud alakulni ennyi ember. Voltak olyanok, akiken az induláskor semmi izom nem volt és fedettek, zsírosak, kövérek is voltak hozzá, és egy jó kinézetű, jó kiállású hölgy, vagy fiatalember lett belőlük a 12 hét alatt. Akadt olyan is, aki soha életében nem sportolt korábban és drasztikus változást ért el. Ebben biztos közrejátszik a versenyhangulat, meg az állandó figyelem is, ami extra motivációt jelent.”

„Hasonlóan vélekedem a lányokról

– mondja Salamon Dia bikini fitneszmodell, aki többek közt IFBB világbajnok, Bikini Olimpia abszolút bajnok, többszörös magyar bajnok.

Aktív versenyzőként bizton állíthatom, hogy a csapatnak a versenyzői szellem nagy erőt adott. Megdöbbentő eredmények születtek a lányoknál is, órákig álltunk a fényképeik felett, nagyon nehéz volt dönteni. Kijelenthetem, hogy mindenki győztes, aki ezt a 12 hetet végigcsinálta. Reméljük, mindenki folytatja majd” – teszi hozzá Kathi Bélával egyetértésben.

„Egy éve kezdtem edzeni”

– mondja a női győztes, Sárközi-Pajkó Bernadett.

Holló Gergely Győrből érkezett, egyetemista, járműmérnöknek készül. Érettségi előtt kezdett el edzeni. A nyarak végére többször is elment a formája, próbált diétázni, több-kevesebb sikerrel, mert sosem volt egy cél, vagy egy dátum – na, ezt a Megateszt megadta – mondja.

Gergelynek sokat jelentett, hogy a Scitec támogatása levette a válláról az étrendkiegészítők anyagi terhét. A 12 hét alatt többek közt a versenytársakról látott fotók inspirálták, volt olyan reggel, amikor a fáradtsága miatt feladta volna a kardiózást, aztán meglátott egy fényképet az Instán: és még rátett 45 percet.

Szeretetből kell csinálni

Szabó József Lajos Szolnokról érkezett, személyi edzőként dolgozik. A 30 éves fiatalember eleinte thai-bokszolt, de az nem volt az ő világa. Úgy 6-8 éve foglalkozik súlyzós edzésekkel. Fiatal korában „rettentő súlyproblémákkal” küzdött, 19 éves korában 131 kilós volt. Jött egy érzelmi mélypont az életében, nem tudott kapcsolatokat létesíteni, kinevették, kigúnyolták, mint mondja, ezek zavarták le az edzőterembe.

„Hogy miért indultam el a Megateszten? Mert minden adott volt hozzá. A munkám miatt tudok edzeni, tartani tudom az akár napi 8 étkezést is.”

Holló GergELy

HolloGergo megatesztlogo

Szabó József Lajos a nyolcadik hét után olyan formát produkált, hogy azt mondták neki a Scitec munkatársai, induljon el novemberben a Superbody-n testépítésben, újonc kategóriában, amit meg is nyert. „Az a lényege az egésznek, hogy szeretetből kell csinálni. És kész” – mondja, hozzátéve: mindenképpen tervezi versenyzői karrierje folytatását.

A díjátadó végén még elhangzik egy jótanács: óvatosan a verseny utáni ünnepléssel, ne egyetek túl sokat, mert a hirtelen nagy zabálásból még baj lehet. Egy embert látok enni, Holló Gergely durva kicsapongást tart: fahéjas rizst falatozgat.

„Cukorral, vagy édesítőszerrel?”– teszem fel a ravasznak szánt kérdést. „Természetesen egyikkel sem, csak rizs, meg egy kis fahéj” – válaszolja mosolyogva.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Scitec Nutrition megbízásából, nem a Velvet szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.