Emőke hajlamos elveszíteni a lelkesedését, Ági nem tud rendszert vinni az étkezéseibe, míg Lottinak elege lett abból, hogy froclizzák az alakja miatt. A három különböző korú és motivációjú nő egy dologban nagyon egyezik: szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől. De mi a legnehezebb a fogyásban? Mit hibáznak el sokan, miért jönnek vissza a kilók, és hogy lehet fenntartani a motivációt? Többek között ezekről beszélgettünk a Szoba fogyasztó reality show szakembereivel és a három lakóval.

A negyedik emeleti lakásba Balogh Tamással, a LifeT!LT alapítójával, és karján ülő kisfiával, Ádámmal érkezünk, épp a délelőtti edzés folyik. A kitartóan ugráló Ági, Emőke és Lotti harminc napra költözött be a Szobába, azért vannak itt, hogy lefogyjanak és megtanuljanak egészségesebben, fittebben élni. Mindennapjaikat, átváltozásukat - amiket az edzések és a szigorú diéta kereteznek -, online is lehet követni itt.

Tamás jól tudja, milyen átalakulni, igazából ennek köszönheti, hogy ma egy sikeres vállalkozás tulajdonosa.

“Egy lány figyelmét szerettem volna felkelteni. Blogot indítottam, ahol követni lehetett, ahogy lefogyok 14 kilót és átalakítom a testemet” - meséli. Végül a lánnyal kapcsolatos tervei nem jöttek össze, ellenben a blogbejegyzései olyan népszerűek lettek, hogy nem sokkal később már az általa elkészített programot használó nők fogyását kezdte dokumentálni.

Alig pár év alatt a szókimondó életmód bloggerből Magyarország egyik legkeresettebb személyi edzője lett. Akadt olyan írása, ami rendesen kiverte a biztosítékot az internetezők körében, egyik, nagy port kavaró bejegyzését például több mint háromszázezren olvasták, kapott érte hideget-meleget. Megosztó stílusa egyáltalán nem akadályozta a sikerben, sőt, mára saját termékekkel rendelkező cégvezető lett, weboldalán az étkezési tanácsoktól kezdve a saját táplálékkiegészítőkön át egészen az ingyen elérhető edzésprogramokig sokféle dolgot megtalál az ember.

Legújabb ötlete a Szoba című fogyasztó reality show, amiben három nő arra vállalkozott, hogy egy hónap alatt a LifeT!LT csapat segítségével leküzdi a felszaladt kilókat.

Hiányzik a kitartás

Tamás azt meséli, hogy jelentkezőből nem volt hiány, összesen négyszázan gondolták úgy, hogy beköltöznének a lakásba. Az utolsó 15 vállalkozó pszichológiai vizsgálaton is átesett, hiszen nemcsak az edzéseket, a kemény diétát, hanem a bezártságot, és nem utolsó sorban egymás társaságát is bírni, vagy legalábbis tolerálni kell. Az életmód tanácsadó szeret az intuícióira hallgatni, így választ munkatársakat is, és hasonlóképpen tett a Szoba castingján is. Olyan fogyni vágyókat keresett, akik hajlandók kilépni a komfortzónájukból és képesek tenni a változásért.

Az a baj, hogy sok emberből hiányzik a kitartás” - mondja, miközben fél szemmel a mellettünk edző lányokat figyeli. „A sokévi tunyaság után szeretnének a plusz kilóktól minél gyorsabban, lehetőleg pár hét alatt megszabadulni. Általában óriási lelkesedéssel bele is vetik magukat az edzésekbe, a diétába, de ha nem jön azonnal az eredmény - márpedig a fogyáshoz idő kell - ugyanilyen gyorsan fel is adják. De mit is várunk? A legtöbb ember nem ismeri önmagát, a képességeit, sem azt, hogy mik a határai. Ezért a fogyni vágyóknak mindig azt tanácsolom, hogy első lépésként tegyék meg maguknak azt a szívességet, hogy nem hazudnak tovább maguknak, és hogy nem tűznek ki irreális célokat” - magyarázza Tamás.

Közben csatlakozik hozzánk Bagi Renáta, a Szoba pszichológusa, aki egyben Tamás felesége.

“Ne éljük meg kurdarcnak, bukásnak, ha egy randevún, egy rendezvényen, egy rossz nap végén elcsábulunk és megeszünk, megiszunk valami olyat, amit a diéta szerint nem kellene, vagy képtelenek vagyunk elmenni egy edzésre. El kell fogadni, hogy a változás nem megy egyik napról a másikra, hogy nem könnyű az új szokásokat kialakítani, a régiket pedig elhagyni. A kisebb visszacsúszások természetesek, el kell fogadni őket, és aztán tovább kell menni a megkezdett úton” - mondja a szakember, aki hetente egyszer jár be a lányokhoz, hogy mentális támaszt nyújtson nekik.

A pszichológus azt tanácsolja, hogy mielőtt valaki fogyókúrába kezd, érdemes végiggondolni, miért szeretne lefogyni, ahogy annak is érdemes utánajárni, hogy mi okozta az elhízást. A súlyfelesleg ugyanis lehet a nem megfelelő életmód következménye, de lelki gondok, magánéleti problémák is húzódhatnak a háttérben.

Furán hangzik, de az eltökéltség, a megfelelő diéta nem mindig elég, a belső félelmek, aggályok ugyanis lassíthatják, vagy akár blokkolhatják is a fogyást. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a probléma lelki gyökerével is”.

Fotókkal is életben tartható a lelkesedés

A lakásban hirtelen sokan leszünk, a nagy tumultusban először fel sem tűnik, hogy Tamásék kisfia mellett egy szőke hajú kislány is velünk van, aki, mint kiderül, nem valamelyik stábtag gyerkőce, hanem az egyik beköltöző lánya. Tamásék fontosnak tartották ugyanis, hogy a kisgyerekes anyák, akik közül sokan nem tudták volna megoldani, hogy másra hagyják a gyereket egy hónapra -, ne essenek el az átalakulás lehetőségétől.

„Egy babysitter is segít. Ő viszi el sétálni, és ő vigyáz rá akkor is, amikor épp edzem”-ezt már a 26 éves Emőke meséli, a 14 hónapos gyerek édesanyja.

“A férjem nem tudott volna egy hónapra kimaradni a munkahelyéről, de így, hogy hozhattam magammal a kicsit, nem is volt kérdés, hogy jelentkezem-e” - mondja a fiatal nő, akinél az a célja, hogy visszanyerje és megtartsa terhesség előtti testsúlyát.

“Bár otthon is jártam hetente kétszer tornázni, de ha azt éreztem, hogy fáj, vagy nem bírom tovább, egyszerűen abbahagytam. Ez most változni látszik, itt bent át tudtam lendülni a holtponton, és minden alkalommal egy picivel többet követelek magamtól” - meséli. A Szoba lakói egyébként otthon is végezhető edzéseket (lépcsőzés, súlyzós, saját súlyos gyakorlatok, kardió mozgások) végeznek hetente négy alkalommal, pont azért, hogy a láthassuk: nem pénzkérdés a fogyás és alakformálás.

A pszichológus szerint néhány egyszerű trükkel segíthetünk fenntartani a motivációt. “Készítsünk képet magunkról, amikor elkezdjük a programot és a folyamat közben is. A fotókról szemet fognak szúrni azok a kisebb változások, amiket a tükörben nem biztos, hogy felfedezünk magunkon, és ezek az átalakulások folyamatosan arra fognak sarkallni minket, hogy ne hagyjuk abba, amit elkezdtünk” - mondja Bagi Renáta, aki szerint az is segíthet, ha sorra vesszük azokat a pozitív változásokat, amelyeket a fogyás okozott. “Például, hogy jobban esik a mozgás, hogy kevésbé vagyunk fáradékonyak, hogy visszatért a szexuális vágyunk, hogy jobbakat alszunk. Egyszóval jegyezzünk fel minden olyan kisebb- nagyobb változást, ami minőségi javulást hozott az új életünkbe és néha emlékeztessük ezekre magunkat” - mondja és hozzáteszi - bizony számít a szűk környezet hozzáállása is.

“Mindenkinek a saját érvei a leghatásosabbak. Ha azt látjuk, hogy a fogyókúrázó ismerősünk kezd veszíteni a kitartásából, kijelentések, kéretlen tanácsok helyett inkább kérdezzük meg például azt, hogy milyen pozitív változást hozott az életébe a diéta, az edzések. Azzal, hogy ő válaszolja meg a feltett kérdéseket, egyúttal meggyőzi magát arról is, hogy érdemes folytatni” - magyarázza a szakember.

“Az emberek mondanak dolgokat...”

Míg Emőke a szűk környezetétől nem kapott negatív visszajelzést a súlyával kapcsolatban, addig a 18 éves Lottinak mások a tapasztalatai. Az ő esete sajnos tipikus példája annak, ahogy az iskolás gyerekközösség kiválaszt maga közül valakit, akire aztán rászáll. Ez történt Lottival is.

“Dagadtnak, hájpacninak csúfoltak. Például a múltkor elment mellettem két lány és az egyik azt kérdezte, hogy lehet ilyen dagadt testben élni?” - meséli a lány, aki abban viszont szerencsés, hogy az édesanyjával meg tudta beszélni az iskolai csúfolódásokat, nem úgy, mint sok tinédzser, aki nem mer, nem tud segítséget kérni a felnőttektől, és így magára marad a problémájával. Ami veszélyes, ha ugyanis a csúfolódás folyamatos zaklatásba fordul - ami kiterjedhet az online térre is - annak tragikus végkimenetele is lehet.

“Mielőtt beköltöztem, hallottam, hogy egy 14 éves amerikai lány azért lett öngyilkos, mert nem hagyták békén az iskolatársai. Sajnos el tudom képzelni, hogy idáig fajulnak a dolgok” - magyarázza Lotti, akit természetesen megvisel, hogy bántó megjegyzéseket kap.

Saját bevallása szerint többször próbálkozott már diétával, először negyedikes korában, édesanyja tudtával. Az utóbbi elképesztően fontos ilyen fiatal korban, ugyanis egyre több az olyan kiskamasz, aki a környezet negatív visszajelzései miatt, vagy a média által közvetített szépségideálok hatására koplalásba kezd, ami akár súlyos étkezési zavarba, anorexiába vagy bulimiába is átcsaphat. Bagi Renáta szerint indokolatlanul keveset foglalkozunk a tinik súlyproblémáival, ezért a lányok kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az egészen fiatal korosztály is meg legyen szólítva. A pszichológus szerint Lotti nagyon motivált, hajlandó tenni a változásért, de nem hajlamos a szélsőségekre, ezért követendő példa lehet a hasonló korúak számára.

“Nem azért jelentkeztem, hogy mindenáron megfeleljek másoknak, hanem mert elégedett szeretnék lenni magammal. Ehhez viszont le kell fogynom jó pár kilót” - mondja a lány, aki azért óvatosan hozzáteszi- persze, nagyon vágyik arra is, hogy többé ne kapjon becsmérlő megszólásokat.

A siker kulcsa az evés?

Mészáros Rafaella, a Szoba személyi edzője szerint a megfelelő étkezés valóban elkerülhetetlen, ha hosszú távú változást szeretnénk elérni. „A siker hetven százaléka az étkezésen múlik” - állítja, és tudja, miről beszél, hiszen nemcsak edzi a lányokat, hanem a diétájukat is ő állította össze.

A 43 éves Ági azért jelentkezett a Szobába, mert nagyon szeretné rendszertelen étkezési szokásait megregulázni.

“Gyerekkorom óta sportolok, a mozgás az életem szerves része. Viszont az étkezési szokásaimon eddig egyszerűen nem sikerült változtatnom, sajnos rendszeresen elcsúszok azon például, hogy az esti edzés után még eszem, az ebéd utáni, munkahelyi nassolásról nem is beszélve. Azt remélem, hogy megtanulok egészségesen és rendszeresen étkezni, és hogy a tanultakat be tudom építeni az életembe” - mondja harmadik beköltözőként. A fogyókúrázok egyik általános problémájával küzd, furcsa is számára egyelőre, hogy naponta többször, kisebb adagokat esznek. Az étrendjük egyébként meglehetősen szigorú, csak csirkét, pulykamellet, halat, bélszínt fogyasztanak, és persze rengeteg zöldséget.

“Sokan a brokkoli, rizs, párolt csirke kombinációból indulnak ki, pedig rengeteg zöldség van még a palettán, amit el lehet készíteni ízletes módon. A fűszerekről nem is beszélve, azzal tehetjük csak igazán változatossá a fogásokat”.

Mészáros Rafaella szerint pedig sokan ott csúsznak el, hogy a fogyókúrát összekötik a koplalással, ami a lehető legrosszabb megoldás. Ha ugyanis rendszeresen túl keveset eszik az ember és nem adja meg testének a szükséges tápanyagokat, a szervezet veszélyben érzi magát, és vész - vagy más szóval éhező üzemmódba kapcsol. A fogyás természetesen beindul, hiszen az elraktározott zsírt fogja a szervezet üzemanyagként elégetni, azonban a zsír mellett az izomzatot is felhasználja, ami így lassítja az anyagcserét. A szervezet végül a tartalékokhoz nyúl, és a zsírégetés mellett a test az izomzatot is energiaforrásnak tekinti, azt is elkezdi elégetni. Amint elkezd az illető rendesen enni, – vagy csak többet, mint a koplalás alatt – a szervezet azonnali raktározásba kezd és már meg is érkeztünk a fogyás/ hízás körforgásához, a jojó effektushoz.

Ennél jóval hatásosabb és egészségesebb megoldás, ha a fogyni vágyó kiiktatja az étrendjéből a fehér lisztet és a cukrot, törekszik arra, hogy lassú felszívódású szénhidrátot fogyasszon, és többször, legalább négyszer-ötször étkezzen egy nap” -magyarázza az edző, aki azt sem titkolja, hogy az általa diktált diétát nem könnyű betartani. “Vannak és lesznek is holtpontok, ilyenkor az én feladatom, hogy átlendítsem, motiváljam a lányokat szavakkal, vagy azzal, hogy példát mutatok” - magyarázza az edző és hozzáteszi: “a fogyásban nincsen semmi titok, ha valaki odafigyel az étkezésére és eljár mozogni, akkor egy idő után fogyni, formálódni fog”.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a LifeT!lt megbízásából, nem a Velvet szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.