Végre eljött a fesztiválok, a bulizós éjszakák és a strandolás időszaka. Ugyanakkor ez a hüvelyi fertőzések szempontjából is a legkockázatosabb néhány hónap: a vizes fürdőruha, a fesztiválok nem éppen higiénikus mellékhelyiségei, a gyakoribb szex, vagy esetleg az alkalmi kalandok mind potenciális veszélyt jelenthetnek a hüvelyflóra egészségére. Összeszedtük, mit érdemes tudni ezekről a problémákról, hogyan előzhetők meg, és mi a teendő, ha már megtörtént a baj.

Minden fórumon azt halljuk, hogy nyáron figyeljünk bőrünk UV-védelmére, kerüljük a napozást 11 és 15 óra között, ha pedig mindenképp a napon kell lennünk, akkor ezt csak megfelelő ruházattal, napszemüveggel és kalappal, sapkával felszerelkezve tegyük. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a nyár nemcsak a bőr számára tartogat kockázatokat: egy bakteriális hüvelyfertőzés, vagy a hüvelygomba megjelenése a legjobb fesztivált és a régóta várt nyaralást is tönkre tudja tenni, ezért jobb megelőzni a bajt.

A pH minden

A hüvelyben többféle baktérium is velünk él, köztük a tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) is, amelyek a fertőzésekkel szemben védelmet nyújtó, savas (3.5-4.5 közötti pH-jú) közeget biztosítják. A kórokozók ugyanis ebben a közegben nem tudnak elszaporodni és betegséget okozni. Előfordul azonban, hogy ez az egyensúly felborul a hüvelyben, a tejsavbaktériumok száma lecsökken, a pH pedig lúgos irányba tolódik el, szabad utat adva a fertőzéseket okozó baktériumoknak és gombáknak. A cél ezért a hüvelyflóra ökológiai egyensúlyának fenntartása, ha pedig az ideális pH eltolódik, annak mielőbbi helyreállítása.

A kényes egyensúly számos tényezőtől felborulhat – ezek közül említjük meg a fontosabbakat, és összeszedjük, hogyan előzhetjük meg mindezt.

Óvd a hüvelyflóra pH-ját!

Egyáltalán nem mindegy, milyen tisztálkodó szereket használsz. Az egészséges hüvelynek nincs szüksége intim mosakodókra - ezek kedvezőtlen irányba módosíthatják a pH-t. A hüvelyöblítés sem jó ötlet, ugyanis ilyenkor nemcsak a kórokozókat, hanem a védő baktériumokat is kimosod. Nem kedvez a már említett egyensúlynak az antibiotikumok szedése sem, mert ezek a készítmények az egészséges flóra alapját képező jótékony tejsavbaktériumokat is elpusztítják. (Ha mindenképpen antibiotikumot kell szedned, gondoskodj a gyógyszer szedésével együtt a bél- és a hüvelyflórád helyreállításáról!)

Gátold a kórokozókat!

Ha minden rendben van a hüvelyflórával, a tejsavbaktériumok nem engedik elszaporodni a kórokozókat, de a számukra kedvező körülmények kialakulása ellen is tegyél meg mindent. Az első a megfelelő higiénia, a hüvelybemenetet körülvevő szeméremtájék napi tisztítása (menstruáció idején többször is) és a gáttájék tisztántartása. A WC-használat is kritikus pont! Nyilvános mosdókban lehetőleg ne ülj közvetlenül az ülőkére, tartsd be a megfelelő higiéniai szabályokat: fontos a kézmosás előtte és utána, valamint a helyes törlési irány, vagyis mindig elölről hátrafelé törölj!

Egy fesztivál a nők intim egészsége szempontjából különösen veszélyes terep! Tömegek által leharcolt zuhanyzókat és kétes tisztaságú WC-ket vagyunk kénytelenek igénybe venni, és legszívesebben egész nap fürdőruhában lennénk - a meleg, nedves környezet különösen kedvez a kórokozók szaporodásának.

Meg kell említeni a fehérnemű-viseletet is: a műszálas anyagból készült bugyik és a tangák a normál hüvelyflóra esküdt ellenségei, különösen a nagy melegben. Bármennyire is szexi egy szintetikus anyagból készült csipkés darab, hagyd meg a „bevetésekre”, és szavazz a kényelmes, jól szellőző pamutból készült fehérneműkre. Van arany középút a falatnyi tangák és a Bridget Jones-féle óriásbugyik között.

Szex? Csak okosan!

Bulik, fesztiválok, könnyen kialakuló kapcsolatok – nyáron az ismerkedés is könnyebb. Ám ha nem vagy észnél, a legtöbb kellemetlen tünetet is ilyenkor tudod begyűjteni. Az óvszer alap, és nem csupán a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Az ondó lúgos kémhatása ugyanis eltolhatja a hüvely savas kémhatását. És bármit is mond a lovagod, szex közben az ő korábbi partnereivel is „kapcsolatba kerülsz” – rosszabb esetben azokkal a baktériumokkal, vírusokkal úgyszintén, amelyekkel ők valaha találkoztak. Ebbe még belegondolni sem akarsz, ugye?

Mindig legyen nálad is óvszer, ha pedig a potenciális partnered különféle okokra hivatkozva nem akarja használni, vess véget a románcnak. Ehhez persze önuralomra van szükség – talán segít, ha arra gondolsz, hogy neki nem is fontos, hogy te biztonságban legyél.

Ha megtörtént a baj...

A hüvelyflóra egyensúlya olykor a legnagyobb elővigyázatosság mellett is felborulhat. Elég egy le nem cserélt, vizes fürdőruha, egy edzés után átizzadt fehérnemű, vagy egy túlzásba vitt irrigálás, és már meg is jelennek a fertőzés tünetei: az égő, viszkető érzés és a szokatlan állagú, színű folyás. Ne várd meg, amíg a dolgok elfajulnak, és tönkreteszik a társasági és szerelmi életed – sokszor még kimozdulni sincs kedve az embernek, ha valami viszket és fáj odalent -, hanem tedd meg a szükséges lépéseket.

Először is derítsd ki, miről van szó pontosan! Egy nőgyógyászati vizsgálat, vagy egy drogériákban, gyógyszertárakban kapható gyorsteszt segít ebben.

Ha bakteriális hüvelyfertőzésed van, használj Vitagyn C tejsavas hüvelykrémet, ami patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz! Ez egyedi összetételénél fogva helyreállítja a hüvely egészséges pH-ját, és kettős védelmet nyújt: helyreállítja és fenntartja a hüvelyi savas pH-t, ami gátolja a kórokozók szaporodását, viszont segíti a védő Lactobacillusok növekedését.

Ha hüvelygombád van, Micovag Plus hüvelykúpot használj, ami olyan patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz, amely speciális összetételű: a tejsavon kívül bórsavat és kamillából származó illóolajat, bizabololt is tartalmaz. Komplex hatásának köszönhetően helyreállítja és normalizálja a hüvelyi pH-értéket, mely hasznos a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedése ellen. Nyugtató hatású, így enyhíti a kellemetlen viszketést és égő érzést.

Fontos: ha egy párkapcsolatban valamelyik félnél megjelentek a fertőzés tünetei, akkor mindkettőtöknek szüksége van egy kis odafigyelésre és önmegtartóztatásra a ping-pong fertőzés elkerülése miatt. A tejsavas hüvelyflóra regeneráló mindenképpen javasolt, együttlétekkor pedig használjatok óvszert!

Fontos!

A gyorsteszt és a cikkben szereplő készítmények használata nem helyettesíti az orvosi konzultációt!

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!