A Balaton legjobbnak titulált ingyenesen látogatható, azaz szabad strandjait vesszük sorra: netes listák, olvasói beszámolók és személyes benyomások alapján körvonalazódott, hogy a zamárdi, balatonlellei, fonyódi, balatonudvari, boglári és szárszói strandokat tartják a nyaralók nagyon jónak. Ön szerint melyik a legjobb szabadstrand? A kedvencének adjon 10 pontot, a legkevésbé jónak 1-et! Ha hiányolja a legjobb strandot a listáról, írja meg kommentben, előre is köszönjük!

Balatonboglári Platános Strand


View Larger Map

Nem véletlenül hívják platánosnak, a 9 és fél hektáros strand negyedét hangulatos platánfák árnyékolják ugyanis. Öltöző, büfé természetes, hogy van, az már mindenhová kell, a rengeteg sportpálya viszont egész egyedi: strandfoci-, strandröplabda-, tollas-, kosár- és streetballpályákon sportolhatunk, ingyen.

Balatonlellei Napfény szabadstrand


View Larger Map

Homokos partja miatt szereti, aki szereti – és sokan szeretik. Kis képzelőerővel a tengerparton érezhetjük magunkat a lellei strandon, ahol élménymedencék és szaunaház is segít a kikapcsolódásban. Gyb szerint további hatalmas előnye a homokos strandnak, hogy szilárd és hínármentes az iszap, így nem kell nyálkás vízinövénnyel és térdig süppedéssel küzdeni, míg begyalogolunk a mély vízbe. Beszámolója szerint a lellei part teljes hosszán ingyenes öltözők is vannak, és ingyenes strandröplabda-pálya is volt, amit azonban az idők során benőtt a fű.

Balatonszárszói Szabad Strand


View Larger Map

A balatontipp.hu netes szavazásán ez a szabadstrand érte el a legtöbb pontot, így a második legjobb balatoni strand lett. A víz nagyon lassan mélyül, a központi szabadstrandon van egy természetes öböl, mely tökéletes pancsolómedence a gyerekeknek. A szavazáson komoly szerepe volt annak is, hogy a strand tiszta, vannak öltözők, büfék, sportpályák, kölcsönzők a környékén. Így leírva pont olyan, mint bármelyik másik balatoni strand, de úgy tűnik, a látogatók szerint valamiért mégis sokkal jobb, mint a többi. És ön szerint?

Balatonudvari Fövenyesi Szabadstrand


View balatonudvari fövenyes strand in a larger map

Az északi parton kevés szabadstrand van, azok közül az egyik legjobb a Fövenyesi strand, mely rögtön a Balatont megkerülő bicikliútról nyílik. Szép a gyep, sok fa van, kellemes éttermek és üzletek szegélyezik a plázst, mely már méreténél fogva is nagyon barátságos. Van lehetőség vízibicikli kölcsönzésre, és idén nyáron gyermekjátszóház is működik majd.

Fonyódi Szabadstrand


View Larger Map

Elég nagy és jól felszerelt strand, 9 méter magas vízi csúszdával, melyből a csúszó egyenesen a Balatonba érkezik, nem kismedencébe – állítólag ez már ritkaság. A nagy kiterjedésű, füves part mellett egész büfé- és butik-komplexum helyezkedik el, és közel a városközpont is. Rengeteg árnyat adó fa van a parton, de mint minden szabadstrand esetében, itt is nagyon oda kell figyelnünk értékeinkre.

Zamárdi Szabadstrand


View Larger Map

A déli part egyik legjobban megközelíthető üdülőhelyének 10 kilométeres partszakasza több strandra tagolódik (a leghosszabb strandszakasz 3 kilométer hosszú) – tudjuk meg a balatontipp.hu-ról. A zamárdi parton füves talajon napozhatunk, természetesen vannak vécék, öltözők, játszóterek, vízibiciklikölcsönzők, és panoráma Tihanyra. További pozitívum, hogy a víz lassan mélyül, van ingyenes orvosi ügyelet, és ingyen parkoló. A vízminőség kiváló. Ha ön szeret Zamárdiban nyaralni, adjon 10 pontot a strandnak!