A Balaton blogban igyekszünk egész nyáron összegyűjteni a legalapvetőbb hétvégi programokat, de természetesen a kommentek között várjuk a tippeket, több szem többet lát alapon. És akkor következzenek a legígéretesebb programok típustól függetlenül a hétvégére:

Induló nyári hétvégénken, a Balaton partjának egyik leghagyományosabb nyárindító programja várja a zajra és benzinszagra érzékeny bőrkabátosokat: az alsóörsi motoros találkozó, amit Open Road Festnek hívnak, és most rendezik meg tizenkettedik alkalommal.

5500 HUF a napijegy gyalogosan, a fesztivál már szerdán megkezdődött, de nyilván a hétvégén lesz az igazi a pörgés, feltéve, ha nem egy nagy dagonya lesz az egész. Pénteken elég erős programnak tűnik a motorbuzulás utáni Alphaville koncert, szombat este a hangulathoz jobban passzoló Tankcsapdára lehet adni az ívet. Részletek erre.


Programajánló - Balaton nagyobb térképen való megjelenítése

A hétvége másik nagy szabadidőeseménye, amelynek résztvevői valószínűleg elképesztően szűk közös halmazt alkotnak a motoros fesztivállal a pünkösdi regatta nevű hagyományos vitorlásverseny június 11-13. között. A kiindulópont Balatonföldvár, a célállomás Keszthely, az első nap (a regattáról kicsit bővebben erre ). A hajók száma sok, pólóingek és fehér talpú cipők száma valószínűleg még azoknál is sokkal több lesz.

Ha nem is feltétlenül a regatta miatt, de érdemes lehet ellátogatni a hétvégén Balatonföldvárra is, ahol 115 éves Balatonföldvár névvel mindenféle programok lesznek. Szombaton este hétkor például a kápolna új díszkivilágítását avatják, ami azért elég jól hangzik, vasárnap este pedig fél tízkor tűzijáték lesz. De lesznek rézfúvósok is, valamint a Balatont is megáldják majd, ami szintén különleges élmények ígérkezik. A programokról bővebben erre.

Hasonlóan szórakoztatónak ígérkezik Balatonudvariban, egy északi parti kistelepülésen a pincepörköltkészítő-verseny, amit a fövenyesi strand parkolójában rendeznek vasárnap, 12-én. Korán érdemes menni, mert egykor már zsűrizik a pörköltöket. A főzőversenyről erre.

A hétvége talán legnagyobb szabású eseménye a tihanyi pálinkafesztivál lesz a Visszhang-dombon. A település honlapján belépőkről nincs szó, az esemény három napos lesz. A sok pálinka mellett szombat délután ötkor még Vastag Csabát is meghallgathatjuk, az X-Faktor győztesét. Bár, ha csak egy napra mennénk le, akkor érdemesebb talán hétfőn menni inkább, amikor szürkemarhagulyásfőző-versenyt rendeznek, ami néhány pálinka mellett egészen kellemes programnak tűnik. Kezdés reggel nyolckor, ebéd egykor. A programokról bővebben erre.

Mivel pünkösd lesz, így a legtöbb településen belefuthatunk valamilyen kisebb-nagyobb falunapba, utcabálba.

Aki viszont nem feltétlenül az utazással egybekötött evésivást tartja a legmegfelelőbb hétvégi programnak, vagy a motoros, vitorlás találkozót, az például sportolhat vagy nézhet sportolókat.

Szombaton például triatlon OB lesz Balatonfüreden. Szintén szombaton tartják a Balatonlelle - Balatonboglár - Balatonlelle távúszó-váltóversenyt, a 3 km-es távon nyílt verseny van, amin bárki indulhat, aki elég felkészültnek érzi magát.

Ezen a hétvégén rendezik meg majd az első biciklis Balatonkerülést idén, ami egy biciklis verseny. Három nap, 204 km, 3000 forint nevezési díjért cserébe. Bővebb infokat erre talál.

Ha viszont magyar hagyományokkal ismeretné meg a gyerekét, akkor a balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központ szervezésében megrendezett XV. Futóméta Bajnokság az ön programja a hétvégére. A program ingyenes, és kicsit közelebbről megismerheti a magyar baseballt, amelyről bővebben erre olvashat, ha esetleg villogna családjának a szabályismeretével. A bajnokságról pedig bővebben erre.

Aki az éjszakai élet miatt jár a Balatonra, az fellélegezhet: a pünkösdi hétvégén kinyitnak a balatoni diszkók. Az összes nagyobb létesítmény erre a hétvégére lőtte be a szezonkezdést, így nem is nagyon emelnénk ki őket. A máriafürdői Black Magicben Dj Newl lép fel szombaton a hazai nagyobb nevek közül, a siófoki Palace-ban pedig szombaton Twilight party lesz, ami reméljük, hogy azt jelenti, hogy romantikus tinivámpírnak öltözött emberek lepik majd el a patinás diszkót.