Ha az emberek azon nem is olyan szűk csoportjába tartozunk, akik már befejezték tanulmányaikat és még vagy már nincsenek iskoláskorú gyerekeink, akkor szinte semmi sem tarthat minket vissza attól, hogy balatoni luxusnyaralást szervezzünk magunknak. A luxus ebben az esetben azt jelenti, hogy az előszezonban látogatjuk meg az imádott tavat. De miért érdemes június elejére időzíteni a nyaralást?

1. Nagyon kevesen vannak

Bármikor is érkezünk, a parton azt a padot szerezzük meg, amelyiket csak akarjuk. A büfében nem kell sorban állni és mi sem egyszerűbb, mint Balatonra panorámás asztalt szerezni. Senki sem kiabál a szomszéd asztalnál, és nem melegíti fel fenekével a széket, amire leülni szándékozunk. Az utak üresek, a szállodában nincsenek a szomszédok.

2. A vendéglátósok kedvesek, örülnek az első fecskéknek

A büfés néni hosszan mesél, és amikor szomorúak vagyunk, hogy nincsen goffri, másnap csinál nekünk. A vendéglőben a pincér előzékeny, és még nincs a kimerültség végső határán. A szállodában mindenki velünk foglalkozik.

3. Minden sokkal olcsóbb vagy ingyen van

A panziókban és a szállodákban körülbelül 20%-os kedvezményt kaphatunk az előszezonban. A legtöbb fizetős strand ilyenkor még ingyenes.

4. A víz nagyon tiszta

A Balaton zöld és kevésbé habos a lépcsőknél mint a nyár közepén. Mivel nincs ember a parton, a strand és az utcák is tisztábbak...a vécékről nem is beszélve.

5. Az idő már nagyon jó, de nincs őrült meleg

Igaz, hogy Magyarországon a júniusi időjárásra építeni rizikósabb, mint a júliusira, de azért az esetek többségében - és itt gondoljuk az általános iskolai táborokra - június elején már nyári az idő. Az utószezon sokkal kiszámíthatatlanabb, mert augusztus huszadika után legtöbbször megérkezik az ősz. Ugyanakkor jobb érzés a dolgok előtt járni, mint a nyomában kullogni.

Önnek mi a véleménye a júniusi Balatonról?