Csapadékosabb nyárelőt, majd azt követő szárazabb és melegebb hónapokat jósol az esotanc.hu, a nemzetközi kutatóintézetek előrejelzéseire hivatkozva. Augusztusra és szeptemberre a szokásosnál melegebb időt ígérnek, az aszályos idő különösen a dél-alföldi területeket sújtja majd.

Ami most jön

Az idokep.hu június 20.-áig valószínűsít esőt, amelyet július közepéig tartó, napsütéses időszak követ, erős felmelegedéssel. Érdemes lesz figyelni Iván napján (június 24.) is, a népi jóslat szerint az akkor tapasztalt időjárás negyven napig nem változik - már amennyiben hiszünk a megfigyeléseknek. Szerdán, Medárd napján (aki szintén negyven napos intervallummal dolgozik) például esett, ennek értelmében július végéig zuhognia kéne, de ezt most nem észleljük.

Az utóbbi öt év adataival összehasonlítva még érdekesebb a prognózis: Magyarországon évek óta minden nyáron sokat esik, a komoly viharok pedig sok lehűléssel járnak - igaz, az átlagos középhőmérséklet évről évre emelkedik.

A sok évi átlag

Az utóbbi öt nyáron a júniusok hideggel kezdődtek, és a hónap közepén jön a felmelegedés. Ahogy telt az idő, egyre több lett az eső is: 2005-ben még szárazabb volt a nyár, de évek óta egyre kevesebb a csapadékmentes nap. Érdekesség: 20.-a környékén általában erős változás állt be: ha addig hideg volt, hirtelen felmelegszik, vagy fordítva.

2007 kivételével az utóbbi években esősek voltak a júliusok, de az esős, hideg és meleg időszakok nemigen estek egybe. Jellemző volt a gyakori hőmérséklet-ingadozás, és ha esett, akkor nagyon: a heves viharok gyakran súlyos károkat okoztak.

Az augusztusok évek óta melegszenek, de így is sok az eső. A lehűlések a hónap közepére-végére érkeznek meg, általában kemény viharokkal, csapadékkal, erős széllel, hogy aztán az utolsó napok, illetve szeptember első napjai ismét felforrósodjanak.

Kiskörén ismerik a dörgést

A magát Kisköre leglátogatottabb honlapjának valló Juhász-index már tavaly karácsonykor közzétette, milyen időjárásra számíthatunk idén. A főleg népi megfigyelésekre alapozó előrejelzés-kincsesbánya kiemeli, az igazi nyári időbe fordulás napjának Vida (június 15.) számít, a negyvenes jósló nap azonban mégis Szent Iváné (június 24.), úgy tartják, a következő negyven napon hozzá hasonló idő lesz.

A negyven nap valami misztikus határidő lehet: az eső július másodikán (sarlós Boldogasszony ünnepén) ennyi ideig jelez csapadékot, csakúgy, mint Mérges Margit (július 13.). "Illés (júl. 20.) is zivataros szokott lenni, s az esője „kiluggatja a diót, meg a mogyorót”, akárcsak Magdolnáé (júl. 22.). Jakab (júl. 25.) esője is kevesbíti a diót és a mogyorót, de egész télre is jövendöl: ha ezen a napon sok a felhő, sok lesz a hó, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható."

Az augusztus is rendkívüli jóstehetséggel bír: ha 1-10. között nagyon nagy a meleg, akkor zimankós tél lesz. Lőrinc napján (augusztus 10.), ha szép idő van, akkor az ősz is szép lesz és hosszú – gyümölcs pedig sok és egészséges adatik. A szerző kiemeli: "ismert még a „Szent István napi vihar”, amely tulajdonképpen egy augusztus 20. környékén érkező lehűlés, amely után már nem tér vissza a nagy meleg." Közli még a várható napi átlagos középhőmérsékletet is (minden napra, az év végéig), de ezt minden érdeklődő fedezze fel maga.

A hajtás után részletesebben is megmutatjuk, hogyan alakultak az itthoni nyarak 2005 óta.

2005

A június dermesztő hidegen indult (az átlagos 25 fok helyett 6-14 fok), aztán szokatlanul meleg lett, és kevés volt az eső. Július elején zuhogott az eső (9-12 között brutálisan, hét megyében okozva súlyos károkat),  az átlagos körül ingadozott a nappali hőmérséklet, aztán jött a kánikula. Az augusztus végképp megőrült: eleinte nagyon hideg volt, a végén pedig az átlagosnál jóval melegebb volt az idő. A kettő között özönvízszerű esők miatt kritikussá vált a belvízhelyzet, több száz otthon rongálódott meg, és a folyók is áradtak.

2006

Az átlagosnál 5-6 fokkal hidegebben indult a június, a hónap közepétől azonban megérkezett a kánikula. A nagy esők árvizet és sártengert hoztak, június 22-én Miskolcon pedig tornádót észleltek. A zuhé júliusban állt el, ekkor melegebb is volt , de a hőséget néhol jégeső és heves vihar váltotta. Július 24-én egy heves záport követően 70 tonna iszapot kellett a budai utakról eltávolítani. Augusztusban csak 20.-a előtt volt meleg néhány napig, az ünnepen viszont komoly viharral, orkán erejű széllel jött a lehűlés. A viharban öt ember vesztette életét.

2007

Júniusban melegebb volt az átlagosnál, rekordok dőltek, aztán 21-én heves vihar vonult végig az országon. A meleg aztán megmaradt júliusban is, viszont alig esett az eső. Augusztusban országosan mintegy 2,4 fokkal melegebb volt az átlagnál, viszont sokszor jött csapadék: 10-én Tengelicre rászakadt az ég, egyetlen nap alatt 94 mm eső hullott.

2008

Melegebb és esősebb volt a június a szokásosnál, nappal húsz fok körül hőmérsékletet mértünk.12-e és 16-a között az országos középhőmérséklet nem érte el a sokévi átlagot. A legmelegebb időszak 21-e és 26-a között volt, és csak öt olyan nap akadt  (19.-e és 23.-a között), amikor az országban nem esett az eső. A helyzet júliusban fokozódott: s legmelegebb időszak 11.-e és 13.-a között volt, és sokat esett , ám augusztusban kicsit felszáradt. 10.-e és 12.-e között volt egy hosszabb csapadékmentes időszak, a legmagasabb hőmérsékletet 12.-e és 15.-e között mérhettük.

2009

2009 júniusa átlag alatti hőmérsékletű (18-20 fok), csapadékosabb volt. 11.-én Adács térségében tornádót észleltek, 19-én hirtelen meleg lett. Júliusban is: csak  8-12. között hűlt le az idő.  Sokfelé voltak jégesős, zivatatos viharok. Augusztusra megint megjött a hőség, az eső viszont elment. 2.-án volt a legmelegebb, 28.-án országszerte, mindenütt melegebb volt a megszokottnál.

2010

A június átlagosnál jóval hidegebb idővel kezdődött, aztán olyan gyorsan jött a felmelegedés, hogy 6.-án az átlag fölé mentünk, 12.-én már 7 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál, aztán jött a lehűlés (22-én volt a leghidegebb). A szokásosnál több volt az eső, csak 5-12. között nem zuhogott.

Július elejére kicsit felmelegedett az idő, aztán megint jött a hideg (7.-én volt a leghidegebb). Július 9-24. között  folyamatosan meleg volt, aztán a hó végén sokat ingadozott az idő. Csak két nap volt, amikor az egész ország száraz maradt, a csapadék maximuma 24-és és 25-én volt.

Augusztusban aztán ország nagy részén az átlagosnál melegebb volt. A hónap első kétharmadában a napi középhőmérsékletek országos átlagértéke szeszélyesen változott, 27-én pedig gyorsan és nagyon lehűlt az idő.  Az esők három szakaszban jöttek: 3.-tól 6.-ig, 12-16. között, és a hónap végén.

Az összefoglalóhoz az Országos Meteorológiai Szolgálat Éghajlati Elemző Osztályának kimutatásait használtuk fel.