A Velvet Kommandó szeretett volna választ kapni arra, hogy a jégkrémek esetében is igaz-e az, hogy olcsó húsnak híg a leve. A közeli hipermarketben megvettük több jégkrém olcsó és sokkal vagy csak kicsivel drágább változatát. Az eredmény nem egyértelmű, néha az olcsóbb is olyan finom, mint a drága, néha pedig meglepő ízélményekben részesülhetünk.

Végre itt a nyár. Aki ilyenkor sem akarja megtagadni magától az édességeket, ám szeretné hűsíteni is magát, az választhat a fagylaltozás vagy jégkrémevés között. Akik nagyban gondolkodnak, rögtön dobozos változatot vesznek, de azért a pálcikás, tölcséres változat fogyasztásának is meg van a maga bája. A Velvet Kommandó egy forró délutánon az utóbbi két csoportot tesztelte. A szerkesztőséghez közeli Auchanban megpróbáltuk mindegyik drágább jégkrémnek megtalálni az olcsóbb változatát is, és szerettük volna kideríteni, hogy az árkülönbség mellett látványos-e az ízélmény változása is.

Klasszikus ízek

Ár: Ricco (epres) – 39 forint, MiniMax Cuppancs (csokoládés, vaníliás) – 79 forint, Algida (epres, vaníliás, csokis) – hét jégkrém volt egy dobozban és az egész került 898 forintba, vagyis egy jégkrém ára körülbelül 128 forint

Értékelés: Vendégtesztelőnk szerint a 39 forintos epres édesség kihozza az olcsó jégkrémekben rejlő jégkását a jégbe rejtett erős szörpízzel. Ami a drágább, Algida terméket illeti, gk szerint kicsit már túl szerény benne az eper, alig érezni a vanília mellett. Gk merész volt, és a többi ízváltozatot is kipróbálta: „Az Algida csokoládés jégkrémjének Nesquick kakaóporos ízét még a vanília is enyhíti, de egész finom lett. A Cuppancs erős ízzel kompenzál, de nem finom. A drágábbik vaníliás jégkrémnél igazi vaníliaaromát és bónusz madártejes ízt észleltem, az olcsóbbik viszont színtelen, íztelen, gazdaságos vaníliás beütéssel.” Tt is megkóstolta a csokis és vaníliás Algidát is, és egyenesen isteninek titulálta azokat.

Giga mandula

Ár: Magnum – 369 forint, Azure – 89 forint

Értékelés: „A Magnumot ismerjük régóta, az egyik legjobb választás. Aránylag korrekt csoki, manduladarabok és nem harsány fagyibelső. Meglepő módon egy fikarcnyival sincs rajta több mandula, mint az ismeretlen, bénább csomagolású ellenfélen. Ízben elsőre az olcsójános volt az igazi, de a felénél már kezdett sok lenni a krém mandulaaromája – tudják, olyan volt, mintha marcipánmorzsa ragadt volna az ember fogába, valahonnan mindig előjött az eltúlzott íz. Pontban a Magnum sem tízes, adnék neki nyolcat, a noname meg kap egy hatost, és akkor nem lesz sértődés” – véleményezte a baowah, aki szerint a hazai jégkrémkínálat alapvetően szar.

Fehér csokoládé

Ár: Magnum – 369 forint, Azure – 89 forint

Értékelés: Tesztelőnk, aki ezt a párost választotta, alapvetően nem rajong a jégkrémekért, főleg nem a Magnumért, mert túl nagy egy adag. Ennek ellenére kellemes meglepetésben volt része. „Legutolsó élményem a fehér csokis Magnummal az volt, hogy próbálom megenni,
lepotyog a borítása hatalmas darabokban, és annyira édes a belső rész. Most viszont a külső héj pont jó méretű darabokban törik, kellemes az állaga, nem olvad el túl gyorsan, és a belseje sem olyan édes már. A prémiumérzetet növeli, hogy a jégkrém aljába, a pálcához egy M betűt gravíroztak fehér csokiból. A konkurens jégkrém kinézetre pontosan olyan, mint a Magnum. Egy szakértő persze biztosan kiszúrja egyből, hogy ennek nem teljesen középen van a pálcikája” – írta mm, aki szerint a külső réteg nagyon érdes felületű, ráadásul hatalmas darabokban törik le az egyébként feltűnően gyorsan olvadó belsőről, a vaníliának kicsit savanyú az utóíze.

Tölcséres jégkrémek

Ár: Cornetto epres, vaníliás – 308 forint, csokis - 279 forint, Azure epres, csokis, vaníliás – 99 forint

Értékelés: Akárcsak a pálcikás jégkrémeknél, ebben a kategóriában is a klasszikus ízeket - eper, csokoládé - vanília - teszteltük. „Az epres Cornettónak gyümölcsös öntet van a tetején, és valódi eperre hajazó az íze. Egyébként egyik része fehér, vagyis tejszínes, szóval fel van ütve az eperíz, de pont ettől jó. Az olcsóbb, Azure terméknek mogyorós csokival borították a tetejét. Nekem a másik megoldás jobban tetszett. A jégkrémnek egyébként nagyon agresszív műeper íze van” – hasonlította össze a két epres-tölcséres terméket nemoszi. Tt szerint viszont a Cornetto alteregója tökéletesen ugyanolyan ízű volt, mint az eredeti. Jeanpierre is a tölcséres mezőnyt mérte fel inkább a pálcásokkal szemben. Bár a csokoládés ízesítésűek közül mindkettőt rendben találta a tölcsért és a jeges részt is, a vaníliás termékeknél már nem voltak ilyen kellemesek az élményei. „Az olcsóbb édesebb volt, az íze leginkább a négercsók műédességére emlékeztetett, az állaga is valamivel szilárdabb volt a Cornettónál. Ez utóbbi könnyedebb, légiesebb, de meglepően semmi íze nem volt” – részletezte tapasztalatait.

Akadt még egy tesztelőnk, aki a tölcséres versenyzőket részesítette előnyben, igaz, csak a csokoládéízűeket. „Ha valaki gyorsan enne egy egész fagyit, annak a Cornettót ajánlom, mert az végig finom, de nagyon olvad. Aki lassan és keveset, annak az Azure-t, mert az a közepéig nagyon jó, és lassan olvad. A Cornetto nagyon tejes, a felső harmada a vártnál enyhébben csokoládé ízű, aztán vaníliássá változik. A jelzésértékű mogyoró a tetején pont elég, az édes, vaníliás rész kitölti a tölcsért, amelynek vége csokis. Az Azure kevesebb tej felhasználásával készült, a tölcsér feléig azonban erős csokoládés ízzel örvendeztet. A másik fele azonban, ezen nincs mit szépíteni, spermaízű – egy olyan férfié, aki sok gyümölcsöt fogyaszt” – foglalta össze a békaugrasztó.

Összegzés

Az árak tekintetében valóban nagy a szórás, hiszen volt, hogy egy ízkategórián belül 280 forint volt az eltérés. Az aktuális akcók miatt egyébként a különbségek valamelyest változnak (többek közt a tesztelés óta eltelt időszakban is volt rá példa - a szerk.), de általában 10-20 forintokról beszélhetünk. Ami a minőséget illeti, nem volt nagy meglepetés, ami drágább az általában finomabb is. Igaz, azért ebbe valamennyire az egyéni ízlés is beleszól, volt, aki szerint az olcsóbb és a drágább tesztalany között nem volt annyira ordító a különbség, így nem feltétlenül kell jobban belenyúlni a pénztárcánkba, ha valamilyen jeges édességgel akarjuk kényeztetni magunkat.