A kiváló környezeti színvonalat tanúsító kék zászlót és oklevelet az összesen mintegy 80-100 balatoni strand közül 29 kapta meg ebben a szezonban. Köztük vannak a legnagyobbak, de több népszerű strand nem szerepel a listán: köztük az akarattyai, a kenesei, a fűzfői, az almádi, a tihanyi, az örvényesi, a balatonudvari, a szepezdi, az ábrahámhegyi, a szigligeti és a balatonedericsi, a balatonszárszói, a balatonboglári strand illetve strandok. Az érintett polgármesterek közül többen most zajló munkákra hivatkoztak, mások csak egyszerűen nem látták értelmét a pályázásnak – írja a Turizmus Online. A balatoni strandok mellett egyébként megkapta a zászlót a gárdonyi Sport Beach strand és a Fertőtavi Vizitelep.

Az ünnepség keretében adták át a kikötőknek meghirdetett Kék hullám zászlókat is. A zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum kikötője, a BAHART balatongyöröki, balatonboglári, balatonföldvári és szigligeti vitorláskikötője nyerte el a címet. A Kék Hullám Zászló minősítési rendszer csak hasonlít a közel 30 európai és számos tengerentúli országra kiterjedő "Blue Flag" rendszerre. Mivel annak követelményeit nem vették át teljesen, a hazai strandok nem szerepelnek az egész világra kiterjedő program közös internetes oldalán sem.

AKék zászló program (angolul:Blue Flag) egy minőségbiztosítási rendszer. A programot 1985-ben, Franciaországban indították útjára, ahol olyan helyi strandok kapták a víz tisztaságát jelölő kék színű zászlót, amelyek betartottak bizonyos víztisztaságra és szennyvízkezelésre vonatkozó előírásokat.  A programot 1987-ben kezdték el Európában kiterjeszteni, miután az Európai Bizottság elfogadta a FEEE (Foundation for Environmental Education in Europe, Alapítvány az Európai Környezetvédelmi Oktatásért) javaslatát. Abban az évben 10 ország 244 strandja és 208 kikötője kapta meg az elismerést. 1992-ben a Kék zászló elnyerésének feltételei szigorodtak és egységessé váltak az összes résztvevő országban. 2001-ben a kezelőszervezet Foundation for Environmental Education-re (Alapítvány a Környezetvédelmi Oktatásért) változtatta a nevét és kiterjesztette a programot Európán kívülre is. 2008-ban 37 országban összesen 3700 strand és kikötő vett részt a programban.

Forrás: Wikpedia