Tíz magyar tengeren vagy annak közvetlen környékén játszódó filmet választottunk, hogy önök eldönthessék, melyik a legjobb balatoni mozi. Melyik adja vissza leginkább a tó atmoszféráját, melyik az, amit a legszívesebben néznek meg újra és újra. Hogy könnyítsünk a választáson, néhány teljes filmet is megszereztünk az Indavideo Filmre egy hétre, hisz július 1-ig tart a szavazás. Amiket nem kaptunk meg, abból részletet közlünk. Szavazzon legkedvesebb balatoni filmjére!

Balaton retró

Szavazásunkat rögtön egy dokumentumfilmmel kezdjük, mivel ha valami, akkor Papp Gábor Zsigmond Balaton retró című alkotása igazán a Balatonról szól. Mint az a címéből is sejthető, nem napjaink, hanem a múlt kedves üdülőhelyeként jelenik meg a magyar tenger 1967-ből, a kék-piros gumimatracok fénykorából. Amennyiben jólesik nosztalgiázni a régi szép időkről, a strandokon árult csöves kukoricáról, válassza ezt a filmet a legkellemesebb tóközeli remeknek, és adjon neki 10 pontot. A teljes film következik:

Eszter hagyatéka

A Márai Sándor könyve alapján készült filmet Sipos József rendezte. Az alkotás a parádés szereposztás ellenére se kavarta fel a honi filmgyártás állóvizét (interjú a rendezővel itt). A Balaton ebben a filmben nem kap kiemelt szerepet, kiváltképp, mivel nem is a parton, hanem beljebb, a Balaton-felvidéken játszódik. Mi azonban nem szeretnénk igazságtalannak tűnni, a csodálatos helyszín miatt az Eszter hagyatékának is megelőlegezzük a magas pontszámot, majd önök eldöntik, belefér-e a kategóriába a vízmentes Riviéra. A teljes filmet tekinthetik meg:

Idő van

Gothár Péter 1985-ös filmje nemcsak a Balatonon játszódik, de a tó feltűnik benne, ráadásul nyaralási célzattal, majd, mivel a főszereplők számára olyan fontos vibrátort nem sikerül működésre bírni, visszamenekülnek a székesfővárosba. Az Idő van nem annyira a vízben pancsolásról szól, de ettől még senki nem vitathatja el tőle a magas pontszámot. Ha mégsem kedveli az alkotást, vitassa el mégis.

Liliomfi

Makk Károly 1954-es filmje a legporosabb az összeállításunkban, már abban a tekintetben, hogy közel hatvan éve forgatták. Mert amúgy a fiatal Darvas Iván játéka mai szemmel is szórakoztató, nézése közben csak azon lehet szomorkodni, hogy ma miért nem tudják ezt a sikert überelni. A Liliomfi nem véletlenül az egyik leghíresebb filmünk, ami bejárta a világot, és amit a mai napig szívesen vesznek elő színházrendezők, ha híján vannak közönségbarát produkcióknak. A Balaton itt is inkább hangulatában van jelen, de ha önnek a tóról ez a film ugrik be, hát legyen. (Makk Károllyal interjú itt olvasható).

Ötvös Csöpi sorozat

A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik és az Elvarázsolt dollár számunkra az igazán számottevő Bujtor-filmek, így ezen a listán ezek a klasszikusok képviselik az Ötvös Csöpi-vonalat. A balatoni Bud Spencer, a nyolcvanas évek nagy nevettetője félkarú óriás lett volna a szerencsétlen Kardos doktor (Kern András) nélkül, viszont így együtt minden idők talán legjobb magyar párosát hozták a vásznon. A sorozat hűen tükrözte Bujtor rajongását a Balatonhoz és a vitorlázáshoz. Bár az ötödik részre elfáradt a sztori, és a színész már nem tudta a kezdeti sikereket visszahozni, azért elmondható, hogy Bujtor maradandót alkotott: a Balaton szerelmeseit még mindig keserédes nosztalgiával ülteti filmjeivel a képernyő elé.

Szélcsend

Sas Tamás 2010-es mozija igazi balatoni film, csajokkal, vitorlás hajóval, napsütéssel, ahogyan kell. Mégis, aki máris rohanna, hogy beszerezze, annak eláruljuk, hogy a rendező nem egy szexi vígjátékot, hanem nyomasztó drámát álmodott a Balaton közepére. Nem annyira nyomasztót, mint a Halálos nyugalom című, szintén vitorláson játszódó amerikai thriller. Amennyiben szereti nézni Kovács Adélt, Pálmai Annát és Kovács Patríciát fürdőruhában civakodni, okvetlen tolja a Szélcsendet tízesig. Kritikánk itt olvasható, a teljes film itt tekinthető meg:

Szerelmes biciklisták

Bacsó Péter 1965-ben bicikliztette körbe a Balatont fiatalokkal: Tahi Tóth Lászlóval, Úri Istvánnal és Orbán Tiborral. Ennek a filmnek már tényleg szerves része a tó, így ha önök a magyar tenger puszta látványától is sírva fakadnak, biztosak lehetnek benne, hogy ettől a filmtől szem nem marad szárazon. Amennyiben így érez, könnyű szívvel adhat 10 pontot a Szerelmes biciklistáknak.

Szezon

A fiatalok 2004-ben még a Balatonra mentek a szebb jövő reményében, legalábbis Török Ferenc szerint, aki a Moszkva tér után egy másik klasszikust, a Balatont választotta ki nagyjátékfilmje helyszínéül. A Szezonban még pornószínészi pályára ácsingozó feltörekvő fiatalt is láthatunk, és ha a Moszkva tér sikerét nem is múlta felül Török, azért nagyon hangulatos kis balatoni filmet alkotott. Jöjjön egy részlet:

Tibor vagyok, de hódítani akarok

Fonyó Gergely 2006-ban döntötte el, hogy filmet készít Gregor Bernadettnek, vagy legalábbis ekkorra szerzett pénzt neki Kálomista Gábor producer a Tibor vagyok, de hódítani akarok című tinifilmre, ami méretes aranyszínű műbránerrel készült a balatoni helyszínen. A Balatonfüreden játszódó film aligha kapott jó kritikákat, persze ettől még bőven lehet ez az önök kedvence, kérdés, mennyire számít, hogy jó nő a főszereplő. A film az RTL Klubé, így csak rövid részlet következik:

Zimmer Feri

Végül, ki ne ismerné Tímár Péter próbálkozását, az amúgy adekvát ötlet forgatókönyv híján elbaltázott remeket, ami végül nagy sikert aratott, hiszen azóta forgattak belőle egy második részt is. A Zimmer Ferinél sajnos nem maradt sok a ladagyárból, de a rajongókra bízzuk, hátha önök szerint ez minden idők legjobb Balatonon játszódó filmje. A teljes film megtekinthető: