Az év legrövidebb éjszakáját ünnepeljük Szent Iván napján, jelen esetben hétvégéjén, ami a Balaton körüli programokon is meglátszik. A legtöbb helyen készülnek valamivel a klasszikus, nyári jeles napra.

Mielőtt belecsapnánk az aktuális programajánlóba, a közszolgálatnál is közszolgálatibbak leszünk: elmarad a hétvégén az almádi és a fűzfői átúszás, aki erre ment volna, ne is fáradjon. A hidegről, esőről és egyéb borzalmakról szóló időjárás-előrejelzésekre hivatkozva.


Programajánló - Balaton 3 nagyobb térképen való megjelenítése

Ez a hétvége ugyanis a Szent Iván mellett a hidegről fog szólni, ezért alapvetően úgy válogattuk a programokat, hogy a szikrázó napsütés hiányában is élvezhetőek maradjanak. A további tippeket természetesen a kommentek között várjuk.

Ideális programnak ígérkezik például Csopakon az Olaszrizling éjszakája, ami legalább olyan veszélyes, mint ideális. Kellemesen hűvös nyári estére egész éjszakán át tartó szervezett piálást összehozni elég bátor dolog, pláne részt venni benne. Öt pincébe lehet ellátogatni, a nevezési díj 2500 forint, este fél hétkor van az indulás szombaton. Aki bírja, menjen.

A környéken egyébként Balatoni Hal- és Borünnepet tartanak, ami azt jelenti, hogy a csopaki borozáson túl szombaton a közeli Paloznakon halászléfőző-versenyre lehet menni. De Füreden és Tihanyban is rendeznek kapcsolódó programokat.

Balatonakaliban most kezdődik majd a gasztro hét, amelynek keretében olcsóbban lehet enni a település éttermeiben, ráadásul minden helyen ingyen jár az első fröccs. A hétvégén rendezik a fröccsfesztivált is, ami szintén príma alkalomnak tűnik egy kis alapos indokkal megtartott piázásra.

Tihanyban levendulaünnepen lehet részt venni, ami elég szürreálisan hangzik, molyok viszont legalább biztosan nem lesznek. A rendezvényt a hal- és borünnep keretében tartják. Ha szombaton délelőtt érkezünk, akkor a gyerekek a levenduláról szóló rejtvényekre próbálhatnak meg válaszolni. Este pedig kirándulást szerveznek egy levendulásba.

Kaja-pia vonalon maradva még a gyenesdiási keszegfesztivált emelnénk ki. Egyrészt azért, mert a keszeg jó, másrészt azért, mert például keszegevés közben vízi aerobicot lehet nézni, ami biztosan szórakoztató. De szombaton például itt is lesz halászléfőző-verseny, amit Szőke András kommentál majd, úgyhogy valószínűleg röhögni is lehet majd közben. Ráadásul az egész rendezvény ingyenes.

Kevesebb alkohollal jár, viszont jóval több kultúrát ígér a keszthelyi múzeumok éjszakája , ami pénteken este kezdődik, szombat hajnalban ér véget, és ezer forintért lehet rajta részt venni. Aki arra jár mindenképpen nézze meg a tibeti orvoslásról és rituálékról szóló eseményt a Keszthelyi Színházban. A Festetics Kastélyban tartott könyvkészítő bemutató is nagyon jónak ígérkzik, de ha nagyon fázna, akkor menjen a Georgikon Majormúzeumba, ahol egész este pálinka- és borkóstolás lesz.

Úgy látszik, ezen a hétvégén Tihany és Balatonfüred szeretné a magáénak tudni a turisták nagy részét. Ezen a két helyen lesz a legtöbb program, például a Balaton Bike Fest is, ami egy nagy biciklis fesztivál. Ha nem vagyunk sártengerre vágyó hegyi kerékpárosok és adrenalinfüggők, akkor is érdemes lehet megnézni a rendezvényt. Lesz egy csomó érdekes dolog, biciklis ugróverseny, meg ügyességi biciklizés, tókerülő túrák. Részletes információkat erre talál.

Ezen felül Balatonfüreden rendezik a Fehér szalag vitorlásversenyt, ahol idén lesz egy csomó sztármeghívott. Ganxsta Zolee celebhokis ismert magyar hokijátékosokkal vetélkedik majd mindenféle sportokban, a szombati napot a görsportok jegyében tartják majd. Az egész esemény megkoronázásaként este klasszikus, görkoris retrodiszkó is lesz. Az eseményt a füredi Vitorlás téren tartják szombaton délelőtt tíztől.

A motoros fesztiváljáról híres Alsóörs ezen a hétvégén legalább ugyanolyan hangos, de teljesen más jellegű, a településen szintén hagyományosnak tekinthető programot szervez. Idén jubileumi, tizedik alkalommal rendezik meg az alsóörsi dudafesztivált. A fesztivált a református templom falán látható dudás alak tiszteletére tartják a községben.

Sportban a legfontosabb esemény a hétvégén az Ultrabalaton futóverseny lesz, ami Tihanyból indul szombaton reggel hatkor. A táv 212 km végig a Balaton körül. A célbaérkezés vasárnap várható hajnali kettő és délután kettő között. Részletes információt erre talál, ha még nem választott magának csapatot, amelyiknek szurkol, drukkolhat az Index szegről-végről háztáji futócsapatának .