Egyetlen kattintással elérhető az élmény: huszonhárom dalból állítottunk össze listát, amelynek minden slágere a magyarság tengerérzésével foglalkozik, legalább az említés szintjén.

Összegyűjtöttük azokat a dalokat, amelyek az év bármely napján garantáltan arra bírják az embert, hogy a távolba meredve morfondírozzon azon, miként tudna a lehető leghamarabb eljutni a Balatonra.

A slágercsokrot szeretettel ajánljuk azoknak, akiknek kevés ideje van, hogy ráhangolódjanak a nyaralásra, vagy éppen nem tudnak eljutni a Balatonra. A dalok mind legalább említik szívünk tavát egy kivétellel: a Venus Régi nyár című számát kutatásunk közben sokan javasoltak, végül mindenki rájött, hogy nincs is szó benne a Balatonról, csak olyan balcsis. Kattintson, kezdődik!


Az elhangzó dalok három blokkba tömörülnek. Az első a klasszikus kilencvenes évekbeli eresztés, kezdve a 4F Club Balatoni lázával, folytatva az UFO-féle Napolajjal, és minden hasonlóval – a gyöngyszem kétségkívül Mr. Rick Zárjon be a gyár című szerzeménye.

A második kupac azokat az időket idézi, amikor még volt értelme az "alteros" kifejezésnek. Korai Öröm (Balaton Dub), Delta (Ne pisálj bele a Balatonba), Balaton (a név kötelez), Prosectura, Sugarloaf, majd a nagyok: Kispál, Vidámpark, Pál Utcai Fiúk. Ja és Hobo, meg Cseh Tamás, nyilván.

Az utolsó adagot a retrónosztalgiaelérzékenyülés jegyében válogattuk: Fényes Kató arról dalol, mi történt Lellén, majd a Fonográf fűzögeti Viktóriát. A lírának a Dolly Roll 1983-as Windszörnyével csapunk oda, aztán jön Demjén (Földvár felé félúton), az Amorf Ördögök (Nekem a Balaton a Riviéra), végül az, amit hiába szeretnénk megkerülni, nem lehet: KFT – Balatoni nyár. A füredi Anna-bálon kimaradt a listából, kizárólag azért, mert egyetlen felvételt sem találtunk a YouTube-on, amelytől ne lettünk volna rosszul.