Széllel és 25 fokos átlagos nappali középhőmérséklettel indul június utolsó hete. Az idokep.hu szerint több órás napsütésekre számíthatunk, csak időnként növekszik meg a felhőzet, és legfeljebb a Duna-Tisza közén alakulhat ki néhol egy-egy futó zápor. Élénk széllökések szomorítják a meleg idő barátait. A Balaton vize Siófoknál 19°C-os.

Kedden csapadék még nem valószínű, de az élénk szél kitart. Napközben a Dunántúlon még túlnyomóan napos, a középső területek felhős időre készülhetünk, míg a keleti-északkeleti megyékben szórványosan számíthatunk esőre, záporokra. A hőmérséklet nemigen változik, bár csütörtökig egyre többfelé esik majd az eső.

Csütörtök: hidegfront

Elsején aztán megerősödik szél, és jön vele a hidegfront: nappal átlagosan 23 fokot mérhetünk. Zivatarra, esőre, erős légmozgásokra kell számítani. A kánikula egyhamar nem tér vissza a csütörtöki büntető idő után: egész hétvégén nem lesz magasabb 22-25 foknál a nappali átlag. A szél vasárnapra enyhül, de az idő csak a jövő hét végére melegszik fel újra.

A hét első napjaiban figyelnünk kell az erős UV-sugárzás miatt, bő negyedóra alatt is csúnyán leéghetünk, ha fényvédő krémek nélkül napozunk.

Pollen

Az elmúlt héten főleg a pázsitfűfélék és a csalánfélék keserítették meg az allergiások életét, emellett tetőzött a szelídgesztenye és a hárs pollenszórása. Egyre több volt a levegőben az útifű és a libatopfélék porából, nem csökken a lórom és az ernyősvirágzatúak mennyisége sem. Kis mértékben emelkedett a légkörben lévő allergén gombaelemek mennyisége – a legtöbb állomáson nagyon magas koncentrációt mértek.