A Magyar Vöröskereszt idén ötödik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát (BESZ) tizennyolc Balaton-parti település összesen huszonhét strandján, július elseje és augusztus huszonegyedike között. A főszezonban közel 400 önkéntes, naponta délelőtt 10 és este 6 óra között teljesít elsősegélynyújtó szolgálatot a programban résztvevő balatoni strandokon. A Balatonnál strandolók egyébként a leggyakrabban napszúrás, rovarcsípés, kagyló okozta vágás és horzsolás miatt kérik a vöröskeresztes elsősegélynyújtók segítségét – derült ki a Magyar Vöröskereszt hivatalos sajtóközleményéből.

„Az elmúlt négy évben összesen tizenkétezer sérülést láttak el szakszerűen a vöröskeresztes elsősegélynyújtók, ez is bizonyítja, hogy szükség van az elsősegélynyújtó-pontokra” – hangsúlyozta a szezonnyitón Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. „A Vöröskereszt idén 27 strandon lát el szolgálatot, de kétszer ennyi balatoni strandon is fel tudna állítani elsősegélynyújtó-pontokat, hiszen bőven vannak önkéntesek, és igény is lenne rá, de az egyre szűkösebb anyagi források miatt egyelőre nem tudjuk bővíteni a szolgáltatást” – tette hozzá.

Klikk a többi képért!

Az idei Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat szezonnyitóján bemutatták azt az alkalmazást is, melynek segítségével a strandolók pontos információt kaphatnak az Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó pontjairól.  "Örömmel adtuk át a Magyar Vöröskeresztnek az Androidos okostelefonokon használható, ingyenesen letölthető MVK Balatoni Elsősegély alkalmazást” – mondta el Kiss Gergely, a HelloAndroid.com ügyvezetője.

A programban résztvevő balatoni települések:

Északi part: Alsóőrs, Balatonakali, Révfülöp, Badacsony, Balatonfüred

Nyugati part: Szigliget, Balatonederics, Gyenesdiás

Déli part: Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Szántód, Zamárdi