Az örvényesi szabadstrand tökéletes hely, ha akár csak fél nap alatt szeretnénk kiélvezni a Balaton-élményt. Az északi parton található kistelepülés - hacsak nem bedugult autópályán és autóúton megyünk csúcsidőben - viszonylag gyorsan megközelíthető, a 71-esről egy földútra lefordulva azonnal ott vagyunk a strandnál.

Belépő nincs, ennek ellenére a hely nem túlzsúfolt, pont tűréshatáron belül van. Ha árnyékos helyet keresünk, érdemes korábban odamenni, mert azok hamar elfogynak. A csocsó és a strandröplabda-pálya mellett több játszótér is akad, egyetlen, unalmában óbégató gyereket sem észleltünk. A víz viszonylag gyorsan mélyül, 20-25 méter után már nyoma sincs az iszapnak.

A büfé parádés: a hekk hatalmas, jól átsült, hófehér húsú gyönyörűség, kellően paprikás lisztben megforgatva. A kovászos uborka tökéletes, a csipős paprika közepes istencsapása-erősségű - egy kétszemélyes ebéd

mindezekből kenyérrel együtt 2500 forint, ha hozzácsapunk egy alkoholmentes (a sofőrnek) és egy lónyálszerű nyári sört, alig lépjük túl a háromezret. Többen fröccsöztek is, ránézésre azzal sem lehet mellényúlni. A sült krumpli krumpliból készül, a sajtos-tejfölös lángos létére csak következtetni tudunk a sajthegy alatt, valahol, mélyen.

A büfé mellett kisbolt is akad, ha valaki a helyszínen döbbenne rá, hogy nicns nála fürdőruha, napszemüveg, vagy hello kittys vízideszka. És még valami: jégkása. Hideg. Finom. Málnás és kivis. Tanácsot kértünk az eladótól, fogadják meg Önök is - kérjék vegyesen.