Csütörtök este óta mentik a vitorlázókat, több száz versenyzőt hoztak ki a Balatonból

MTI
2011.07.15. 08:10

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője az MTI-nek elmondta: a legfontosabb eredmény, hogy a jelenlegi adatok szerint az éjszaka folyamán egy ember sem tűnt el a vízben, és komolyabb személyi sérülés sem történt. A vízi rendőrök eddig 57 főt mentettek ki a Balatonból, csaknem valamennyien a jelenleg zajló Kékszalag vitorlásverseny versenyzői (egy korábbi nyilatkozat szerint a versenyen 588 hajó indult, összesen több mint 3500 fős legénységgel). A szél csütörtök délután valamivel 18 óra előtt erősödött fel úgy, hogy másodfokú viharjelzést kellett életbe léptetni. Jelenleg még mindig 60-70 kilométeres a szélsebesség, és több hajó várja hánykolódva vagy homokpadra futva a mentést.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az MTI-vel közölte: jelentős anyagi károk keletkeztek, és egy emberük könnyebben megsérült. Eddig 68 hajóról 233 embert mentettek ki. Jelenleg keresik a megoldást, hogyan tudnák leváltani a rendkívül kimerült vízi mentőket. "Eszközt, vagyis hajót menteni egyelőre képtelenség, az emberek megmentésére lehet csak egyelőre koncentrálni" - fogalmazott. Becslése szerint mindegy 30-40 vitorlás futott zátonyra, borult fel, merült el, vagy sodródott nádasba csütörtök este óta.

Tar Mihály, a vízi mentők szóvivője arról számolt be, hogy a munkákba bekapcsolódott önkéntesekkel együtt 10 hajóval végzik a mentést, és a Kékszalag rendezői motorosai is folyamatosan dolgoznak. Nagy hatékonysággal tudták bevetni a Rupert gyorsasági mentőhajót, amelyben azonban jelentős anyagi károk keletkeztek, egy másik mentőhajó motorja pedig totálkáros lett.