Esős hét és folyamatos lehűlés: ez vár ránk

2011.07.18. 12:13

Nem szeretünk rosszat jósolni, de most muszáj lesz. Egész héten esős idő várható, a hétvégéig pedig folyamatosan hanyatlani fog a nappali átlagos középhőmérséklet.

A hűlés hete izmos, 31 fokos hétfővel indul, ám a délutáni órákban nyugaton, kora estétől a középső megyékben, majd északon számíthatunk zivatarok kialakulására. Ezek járhatnak jégesővel, felhőszakadással és erős széllel.

bal1

Kedden körülbelül 30 fokra, és kiterjedt zivatarrendszerekre számíthatunk, jön az eső, villámlás, égzengés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy parádés lesz az idő, egészen addig, amíg egy zivatar oda nem jön, hogy elrontsa – helyenként nagy hőmérséklet-visszaesésekre lehet számítani, délután elsősorban délnyugaton, a Duna-Tisza közén és északkeleten, míg az esti óráktól a középső, az északi és a keleti megyékben.

Szerdán megjön a front is, 26 fok körül alakul majd a hőmérséklet, az előrejelzés szűkszavú: front, zivatar, eső, szél. Nincs mit szépíteni rajta, megjön a pocsék idő, és nem is tágít. Csütörtöktől vasárnapig stagnál majd a napi átlagos középhőmérséklet, pénteken 25 lesz, egyébként 24. A Balaton vize Siófoknál – most még – 25 fokos.

bal2

Múlt héten szerdáig alacsony volt a légkör pollentartalma, aztán emelkedett: Miskolcon és Kecskeméten volt a legtöbb a virágporból, Székesfehérváron és Tatabányán a legkevesebb. A csalánfélék szó szerint virágkorukat élik, csakúgy, mint a nyári gyomok – az útifű, a kender, a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak –, hanyatlanak viszont a pázsitfűfélék. Kevesebb a  szelídgesztenye és a lórom pollene a levegőben, de fokozódott a légköri allergén gombaelemek okozta terhelés

vih

Előrejelzésünket az Időkép adatai alapján állítottuk össze.