Végignéztünk a legnagyobb könyvesboltok friss kínálatán és sikerlistáin, hogy megtudjuk, ki mit olvas idén nyáron, és mit érdemes magunkkal vinni egy balatoni nyaralásra. Igyekeztünk minél változatosabban válogatni, de a semmiből a bestsellerlistákra ugrott jó néhány nő, így kénytelenek voltunk belőlük többet mutatni.

Van itt minden: luxusprostituált-élettörténet, női Harry Potter, hitét vesztett Paulo Coelho, és persze Fejős Éva, aki most kivételesen Európán belül hozza helyzetbe fiatal hősnőjét. Hajtás után részletesen be is mutatjuk őket - méghozzá spoilermentesen, úgyhogy ha valami felkeltette az érdeklődését, lesz még miért elolvasni. Figyelem, ezek nem saját kedvencek, ezek eladási rekorderek!

Szalai Vivien: Drága kéj (18+!)

A szerző Hamis gyönyör című művéből megismert luxusprostituált története folytatódik a regényben, amelyhez Szalai – a könyv előszavában ír erről – további kutatómunkát végzett, például londinerekkel beszélgetett.

Első mondat: „Szofi elnyúlt az ágyon, és mélyen beszívta illatát.”

Utolsó mondat: „És akkor meg kell fizetnünk a bűneinkért.”

Jelleg: A regényben felsorolt alakok „eljátsszák a gyönyört”, „a férfiasságuk két hatalmas, tekergő kígyó”, a kivénhedt szex-szakmunkás pedig „nyomorúságos kinézetű öreg prostituált”.

Kiadja: Art Nouveau

Paulo Coelho: Alef

A lírai én, aki ezúttal maga Coelho, spirituális krízisben van, amelyet azzal orvosol, hogy a transzszibériai expresszen utazik egy tao mesterrel, az orosz kiadójával és egy török nővel. Nyugi, megtalálja a lelki békét.

Első mondat(ok): „Na ne! Már megint egy szertartás?”

Utolsó mondat: „Azt mondták, hogy még soha nem láttak ilyen romantikus jelenetet ezen a repülőtéren.”

Jelleg: Coelho stílusa nem tér el az eddig megszokottól (posztunk címe is innen származik), ebben a regényben például az emberek megírják őszinte leveleiket, majd elégetik azokat.

Bónusz: A szerző utószava karakteres mondattal végződik. „Mint már említettem, a múltba való visszatérés a folyamat ismerete nélkül drámai és katasztrofális következményekkel járhat.” Kicsit sírunk most.

Kiadja: Athenaeum

Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben

Anna, a média világában dolgozó főhős Budapesten él a tökéletes férfival, aztán egy agg bécsi tánti ráébreszti, hogy az ő útja másmilyen. Jól meg is keresi, Erdélybe jut.

Első mondat: „A táncparkett fölött, a gesztenyefák gyűrűjében kifeszített katonai ejtőernyő fehérségét csak a nap világította meg, ahogy lassan felkászálódott a szemközti domboldal kis szász temetője mögött.”

Utolsó mondat: „Kint még szólt az utolsó utáni valcer, miközben a tehénpásztor már kaptatott fel a temető feletti dombra a komótosan imbolygó állatok után, a hajnalt táncoltatókat csaholó kutyája mellett.”

Jelleg: A felpróbált könyvek közül az egyik leginkább életközeli nyelvhasználatú, anekdotázó, néhol gunyoros stílusú könyv – olyan szavakkal, mint a „retyerutyaság”. A fülszöveg alapján („[a főhős] Útkeresése közben rátalál örökségére – és egy kis erdélyi faluban a mindent felülíró szerelemmel együtt önmagára is. Pillanatképek az erdélyi arisztokrácia elsüllyedt világából, és kései utódaik nem mindennapi hétköznapjaiból.”) alapján irredenta kamunosztalgiától lehet tartani, felületes beleolvasás után viszont nem tűnik olyannak.

Bónusz: A regény után a szerző több receptet is közzétesz a kötetben. Így a könyv legeslegutolsó mondata igazából így hangzik: „Kávémázzal bevonni: 1 deczi erős feketekávét 15 deka czukorral forrásig főzni, langyosra lehűtve bevonni vele a tortát”.

Kiadja: Ulpius-ház

Fejős Éva: Hello, London!

Tartalom: Luca sikeres modell, aztán egyszer csak felébred hat év kóma után. Ekkor nekiáll kinyomozni, hogy mi történt vele, és ezt így hogy. Újra megismeri a világot, és sokat töpreng.

Első mondat: „Hat év homály.”

Utolsó mondat: „Egész úton egy rohadt szót sem szólt arról, hogy mi az a fontos téma, ami miatt le kell mondanom a próbát.”

Jelleg: A kötet, a szerzőtől megszokott módon egy olyan fiatal nőt mutat be, akinek mindene megvan, aztán hirtelen nem. A regény világában a férjek „szeretettel néznek”, a laza pasik azt mondják, hogy „LOL”, „szappanoperába illő fordulatok” történnek, „miközben az ezer darabra tört tükörben már semmi sem az, aminek látszik”.

Bónusz: A regény előtt a szerző köszönti egyre népesebb olvasótáborát, és örvend, hogy írásai arra sarkalltak valakit, hogy világgá menjen, saját álmait meglelendő. A kiadó pedig a belső borítón jelzi: a szerző Karácsony New Yorkban című könyve már előkészületben van.

Kiadja: Ulpius-ház

Galgóczi Dóra: A nő millió arca

Tartalom: Ez nem regény, hanem novelláskötet, amelyben a szerző a női szerepeket, élethelyzeteket, konfliktusokat mutatja be. Szerencsére azért nem egymilliószor.

Első (novella első) mondat(a): „Azt hitte, csupán kiszínezett képzelgés.”

Utolsó (novella utolsó) mondat(a): „Most látta csak, milyen békésen mosolyog.”

Jelleg: Galgóczi novelláiban „összeállnak a mozaikdarabkák”, egyes szereplők „szikrázó életkedvvel” bírnak, a sejtések pedig szinte sohasem „alaptalanok”. Átlapozva mindennapi élethelyezetekbe botlottunk a rövid történetekben, és hát nem csócsáltuk tövig a körmünket.

Bónusz: Nem tudjuk, ugyanarról a Galgóczi Dóráról van-e szó, de e névre a Google egy verset is kiad, „A Karácsony érintése” címmel. ( Hallod-e a táj mély csendjét / Kettészelő éneket? / Látod-e az ablakokból/ Kiszűrődő fényeket? / Érzed-e a mézeskalács / Hívogató illatát? / Karácsonynak titkos kulcsa / Nyitja szíved ajtaját.)

Kiadja: Hivatalos Biztonsági Okmány-Értékpapír és Menetjegynyomda Kft.

Kembe Sorel-Arthur: Gulyásleves négercsókkal

Tartalom: Kembe Sorel önéletrajzi regénye értelemszerűen azt mutatja be, hogyan élt a (többek közt) színész eddig.

Első mondat: „Képzeljenek el egy már önmagában is groteszk helyzetet!”

Utolsó mondat: „Hát, most legalább már van...”

Jelleg: A történet cselekménydús, a háttér gazdagon felvázolt, csak az a kár, hogy a számos szereplő név helyett mindössze egy-egy betűvel van jelölve, ami nem teszi könnyűvé a szöveg befogadását.

Kiadja: Nyitott Könyvműhely

Fábián Janka: Emma szerelme

Tartalom: A Kóthay család történetét tárgyaló trilógia első kötete a 13 éves Emma fiatalkorával foglalkozik.

Első mondat: „Emma elgondolkodva hajolt a kényelmetlen asztalka fölé a félhomályban.”

Utolsó mondat: „Sóhajtott, kivett a fiókból egy régóta odakészített, egyszerű keménypapír-fedelű füzetet, egy irónt, és a szoba közepén álló asztalhoz ülve írni kezdett.”

Jelleg: A Jane Austen-féle hagyományokat követő regényben az elhunyt édesanya világszép, a szereplők biccentenek, esetenként összecsapják a bokájukat.

Bónusz: Sajnos lehetetlen elvonatkoztatni a borító tipográfiai megbicsaklásától – a szerző keresztnevének J-jét nehéz nem F-nek olvasni.

Kiadja: Ulpius-ház

Frei Tamás: A megmentő

Tartalom: Az olvasók nagyon szerethetik, ha még mindig sikerlistás kötet, holott nem friss. Amúgy egy kalandregény, amelyben az összeesküvés a Freitől elvárható mértékben elegyedik humorral, érzelmekkel (tehát alig).

Első mondat: „A töltény a puskacsőben arra várt, hogy végre megtehesse nyolcszáz méteres, halálos útját.”

Utolsó mondat: „Ha tényleg szeretsz egy nőt, akkor mondd is meg neki / hogy amikor először rád nézett, rögtön tudtad, ő az igazi”

Jelleg: A szájbarágósan túlmagyarázó, infotainment-szerű kötetben értelmetlen dőltbetűzések ejthetik gondolkodóba az olvasót.

Bónusz: Frei Tamás mindent tud, ennyi.

Kiadja: Ulpius-ház

Steven Saylor: Birodalom

Tartalom: A Birodalom Saylor előző regénye, a Róma folytatása. Öt generáción keresztül követi a Pinarius család életét és mindennapjait, meg persze a római történéseket.

Első mondat: „Lucius felriadt az éjszaka közepén.”

Utolsó mondat: „Hogy mit ígért a jövő, azt az istenek sem hallották.”

Jelleg: Aprólékosan, apró betűkkel megírt, a laikusban mindenképp a tudományosság benyomását keltő kötet, de csak hardcore Róma-fanoknak.

Bónusz: A szerző útmutatása az előszóban azzal kezdődik, a kedves olvasó forgassa a klasszikusokat.

Kiadja: Agave Könyvek

Steve Berry: A velencei árulás

Tartalom: Cotton Malone egykori amerikai titkosügynök Nagy Sándor ismeretlen helyen levő sírjának felfedezésére indul. Természetesen a hollét nemcsak számára érdekes, hanem a világ összes érdekszövetségének is.

Első mondat: „Makedóniai Alexandrosz tegnap úgy döntött, hogy ő maga öli meg ezt az embert.”

Utolsó mondat: „Isten hozott Amerikában.”

Jelleg: Benyomásaink alapján a szerző, már-már Freihez hasonlóan, mindenhez ért, és kicsit paranoiás. Da Vinci-kód utánérzésnek neveznék, de ez már inkább veleérzés. Aki szereti, ha a főhős sokat menekül és nagyon okos, miközben a tudjukkik állandóan a nyomában vannak, az csapjon le rá.

Bónusz: A borítón Dan Brown a szerzőt méltató szavai olvashatók: „vitathatatlanul a műfaj mestere”.

Kiadja: Ulpius-ház

Libba Bray: Az az édes, távoli harang

Tartalom: Ez is egy folytatás, amely a hősnő, Gemma összes kalandját lezárja – az írónő állítása szerint. Az előzményekről többek közt annyit lehet tudni, hogy „Azóta, hogy Gemma Doyle belépett a baljós Spence Akadémia falai közé, az élete egy év alatt fenekestől felfordult. Meggyilkolták az anyját, az apja az ópium rabja lett.” Úgy tűnik, önmagában is értékelhető.

Első mondat: „Zord és hideg éjszaka volt, és kint a Temzén dolgozó folyami hajósok a balszerencséjüket átkozták.”

Utolsó mondat: „Ehelyett feloldódom a hajnalban, hagyom, hogy a könnyeim oda hulljanak, ahová nekik tetszik, mert reggel van, reggel van, és annyi mindent nem láttam még.”

Jelleg: Mintha egy Jane Austen-hősnő bekerült volna egy J.K. Rowling-regénybe, csak még gonosz is lenne. „Nagyon hiányzol majd, Cecily – jegyzem meg ragyogó mosollyal. Szeretném kirúgni a fogait.” Imádjuk. Pedig 836 oldal - amiért az olvasók megróják.

Bónusz: Van benne Pippa nevű szereplő, emiatt még kedvesebb a velvetes szívnek.

Kiadja: Könyvmolyképző Kiadó

Leslie L. Lawrence: A villogó fények kolostora

Tartalom: Leslie L. Lawrence egy nepáli kolostorban kergetőzik tigrisháton ügető elhunytakkal, furcsa fényjelenségekkel és szálldosó bútorokkal.

Első mondat: „(Villogó kék fény a folyosókon, démon a levegőben, halottak a könyvek alatt [egyikük hátában a főláma kése] – éppen elég ok arra, hogy lelépjek.)”

Utolsó mondat: „Jó lenne minél hamarabb, mert nagy szükség lenne rá.”

Jelleg: Mint a Lawrence-összes. Megölés, megöletés, botorkálás, és szereplők, akik többet tudnak, mint sejtenénk.

Bónusz: A hátsó borító obligát szerzőfotója páratlan!

Kiadja: Studium Plusz

M.C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

Tartalom: A regény nyomozója, Agatha Raisin feladja londoni életét, és vidékre menekül. Ott egy pitesütő versenyre nevez be, amelyre végül egy bolti terméket ad be. Ez azonban mérgezett. Dráma!

Első mondat: „Mrs. Agatha Raisin frissiben kiürített íróasztala mögött üldögélt mayfairi irodájában.”

Utolsó mondat: „Egyszerű, régóta áhított fellélegzés.”

Jelleg: Egyetlen idézettel érzékeltetnénk. „A férfisztriptíz után a hölgyek visszatértek az egyházközség kultúrházának dísztermébe.”

Bónusz: A Jimmy Paige nevű szereplő. A szerzőnek amúgy van egy másik könyve is ugyanezzel a főhőssel: Agatha Raisin és a parázna lódoktor. Kell ennél több?

Kiadja: Ulpius-ház.