Akinek van kutyája, az valószínűleg akkor sem hagyja magára az állatot, ha a Balatonra indul. Ideális esetben olyan helyre megy, ahol az ebnek sem rossz, már ha talál olyat.

"Állatot a fürdőhely területére bevinni - a kistérségi intézet által engedélyezett őrkutyás biztonsági szolgálat, illetve a vakvezető kutya kivételével - tilos" - mondja ki a fürdőhelyek üzemeltetéséről szóló (78/2008) kormányrendelet. Ahol tehát emberfürdés van, ott kutyafürdés nincs. De van, ahol még ennél is tovább mennek a törvényhozók: a Sonline értesülései szerint Zamárdiban május és október között az ebek part menti sétáltatása is tilos, attól függetlenül, hogy ott lehet-e strandolni, vagy nem. Szóval akkor mi legyen a kutyával?

Ahol lehet

A rendelkezések azt nem mondják, hogy sehol sem lehet kutyát fürdetni a Balatonban - csak azt, hogy kijelölt fürdőhelyen tilos, és ott, ahol ezt táblával tiltják. Maradnak tehát azok a helyek, ahol nincs kijelölt fürdőhely és tábla sem, viszont ránézésre alkalmas a fürdésre - na, itt lehet állatostul vízbe menni.

Ha nem akadályozza a vízi közlekedést, a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, csak meg kell találni az alkalmas helyeket.

Van, ahol embert diszkriminálnak

Az egyik legérdekesebb helyszín e szempontból a Tihanyban található Belső-tó, ahol mindenkit bátorítanak az ebfürdetésre - gazdáiknak viszont tilos a fürdés (nem is annyira hívogató a víz). Más ilyen helyszínről nem tudunk, amennyiben Önök igen, írjanak nekünk emailt!