Az eleven labda. Kötélugrás. Ugróverseny a homokban. Ilyen miniriportokkal találkozhatunk, ha megnézzük a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) régi, Balatonról szóló filmhíradóit. Bőven találunk 90 évvel ezelőtt készült anyagokat, egészen érdekes világ nyílik meg az ember előtt ezeket nézegetve.

A siófoki fürdőéletet bemutató felvételen például jól látszik, hogy egyrészt mennyire tengerparti strandhangulata volt egykor a Balaton partjának amiatt, hogy csak úgy be lehetett sétálni a vízbe, nem volt kövekkel, mólókkal végigrakva a part. Másrészt, milyen figyelmesek voltak, hogy a part szélét vászon öltözőkabinokkal pakolták végig, hogy ne kelljen egymás előtt felvenni a kezeslábas fürdőruhát.

A balatonszabadi gyerekszanatóriumról szóló, szintén 1919-es riportban van egy rész, ahol berohannak a gyerekek a Balatonba. A felvételek alapján tényleg bármilyen tenger lehetne a magyar tó. A túlpart nem látszik, víz mindenhol, amerre a szem ellát. Érdekesség még, hogy 90 éve valószínűleg a mainál még sekélyebb volt a víz a déli parton, a kisgyerekek egészen sokáig tudnak úgy beszaladni, hogy csak a bokájuk lesz vizes.

Egy 1934-es videón, amelyen német újságíróknak mutogatták körbe a Balatont, bizonyítva ezzel, hogy a zsíroskenyértúrák, valamint a Balatonhoz járó németek már bő 75 éve is léteztek, látszik, hogy már elkezdtek padokat telepíteni a vízbe, valamint a partvédelem is hasonló már a mai állapothoz.

De érdekes a földvári strand átadásáról szóló riport is. Látszik, hogy a strand miatt annyira kikotorták a medret, hogy műugrásra is alkalmas lett a víz. A játszótéren a ma megszokott hinta mellett ott van egy pár gyűrű is, az ép testben ép lélek jegyében. Az átadó-beszédben pedig megjelenik a Trianon okozta fájdalom is. Csodaszép korkép.

Egy 1938-as felvételből kiderül, hogy akkor is szórakoztak fiatalok a Balaton partján, amikor nem voltak még diszkók, az OTI üdülőiben ingyen szállásoltak el munkásifjakat, akik a pancsolás mellett sportoltak és tornáztak örömükben.

“Vidám nyaralás után elutaztak a magyar tenger kis, rutén vendégei” - írják egy 1939-es felvétel elején, majd akkora, Balatonba rohanó tömeget mutatnak, amit néhány kalandfilm csatajelenetében is megirigyelnének.

Aztán a háború után, 1948-ban már komolya riport is készült arról, hogy hol nyaralnak a Balaton partján a megfáradt, pihenésre vágyó munkások. Csodás hangulat, itt a háttérben már feltűnnek a vitorlások a tavon.

De rengeteg videót találni a híradóarchívumban, ami a Balatonnal foglalkozik. Itt tudja megnézni őket.

A NAVA archívuma mellett a Balaton Retro című film nyújt betekintést abba, hogy milyen volt a nyár évtizedekkel ezelőtt a Balaton partján. Például nyugtázhatjuk, hogy a lehúzás már ment hatvan évvel ezelőtt is. Az első kempingek megnyitása után nem sokkal arra kezdtek panaszkodni néhány kempingben, hogy nem megfelelően tisztítják a mosdókat.