A közös nyaralás bizony néha egy többéves barátság végét is jelentheti, hiszen annyi mindenen össze lehet veszni: ki hova akar menni, ki mennyit akar költeni. Több nap után a témákból is ki lehet fogyni, és előkerülnek a rázósabb beszélgetések, amelynek örök harag lesz a vége. Igazi tabutörőnek számít a hasmenés is, amit útközben nehéz eltitkolni.

A közös nyaralások igazán próbára tudják tenni a barátságokat és a kapcsolatokat is, vagy még közelebb kerülnek egymáshoz az emberek vagy örök életükre elegük lesz egymásból.  A Jezebel egyik szerzője több emberrel is beszélt arról, hogyan is lehet kiküszöbölni a kínos helyzeteket. Ezeket soroljuk most fel. Bár nyilván nem követelmény, hogy a barátok mindenben egyetértsenek, de azért nem árt, ha a legalapvetőbb dolgokat illetően megegyezik a véleményük, ízlésük – mondjuk egy szenvedélyes túrázót nem biztos, hogy érdemes meghívni, ha azt tervezzük, hogy az egész vakációt egy luxushotel medencéjének a partján töltjük majd el.

Közös kassza

Érdemes létrehozni egy közös pénzalapot is, amelyből azokat a kiadásokat kell fedezni, amelyek mindenkire vonatkoznak. Ha pedig valaki plusz dologra vágyik, mondjuk egy kényelmesebb, drágább szobában akar megszállni, akkor saját zsebből kell fedeznie azt. Persze előtte érdemes átbeszélni, hogy ki mennyit akar költeni. Mivel nem biztos, hogy mindenki ugyanolyan kedvező anyagi helyzetben van, azért nem feltétlenül kell egyenlően osztozni a költségekben, de ezt csak azoknak a barátoknak ajánlják, akik tényleg nagyon közel állnak egymáshoz.

Mikor? Merre?

Ami a programokat illeti, érdemes még az utazás előtt egy listát készíteni, amelyet szavazásra kell bocsátani. Természetesen a szavazást egy embernek kell irányítani, különben óriási kavarodás lesz, aki pedig nem hajlandó választani, azon személy helyett a többiek voksolnak. Ja, ha valaki magára vállalja a programok megszervezését, az nem jelenti azt, hogy ő lesz a parancsnok. Persze nem szabad betáblázni az egész vakációt, kell teret hagyni a spontán kezdeményezéseknek is.

A magány jó

Az sem túl jó, ha a barátok a nap huszonnégy órájában össze vannak zárva, mindenkinek szüksége van egy kis magányra. Nyilván ezt is érdemes előre megbeszélni, nehogy sértődés legyen abból, ha valaki egyedül akar sétálni és hasonlók. Ha pedig valami zavar, akkor ne fojtsuk magunkba, hanem igenis beszéljük meg minél hamarabb, ugyanis a helyzet sokkal gyorsabban eszkalálódhat nyaralás közben, mint otthon.

Kölcsönös utálat

Az ismerősök körében végzett felmérés alapján van alapja ezeknek a tanácsoknak, sokaknak voltak negatív tapasztalataik, amikor barátaikkal mentek el vakációzni. „ A haverokkal és csatolt részeikkel közös 10 napot töltöttünk Londonban. A nők hisztisek volt, az időjárás sem kedvezett nekünk. Többeknek nem volt kedve gyalogolni, ha pedig közösen beültünk sörözni, azon vitáztunk, hogy ki mennyi jattot ad. Nem hangoltuk össze, kinek mihez van kedve, és ahelyett, hogy sokan mentünk volna sokfelé, mind együtt mozogtunk, így a bagázs fele állandóan unatkozott. Van, akit annyira megutáltam, hogy azóta sem beszélek vele, de az érzés kölcsönös” – mesélt negatív élményeiről K.

Vitorlázás közen nem politizálunk!

Állítólag nem kell hosszú időre elutazni ahhoz, hogy egy barátság véget érjen, elég egy közös vitorlázás is ahhoz, hogy megtörténjen a baj. „A hajón nem is tudsz elbújni, ha bajod van a másikkal. A barátom apukája mesélte, egy több évtizede jól működő barátság ment tönkre egy egyhetes vitorlázáson. Azóta egyáltalán nem állnak szóba egymással, pedig előtte napi kapcsolatban voltak. Ha jól tudom, a politikán buktak el egyébkent” – írta a másodkézből származó történetről I.

A tabutörő hasmenés

Nemcsak az ellentétes politikai nézetek, hanem a különböző napi ritmus is balhéhoz vezethet . T egyszer egy olyan barátnőjével utazott el külföldre, aki vele ellentétben szeretett korán kelni, és ezen szokásáról a nyaralás alatt sem volt hajlandó lemondani: míg T későn kelő, és aludt volna ameddig csak lehet, utazótársa már korán megpróbálta felébreszteni, mert nem bírt egyedül lenni reggel. Igaz, kedvesen, hiszen kávét is vitt, de minden reggel. Ma már nem állnak szóba egymással. „Az is probléma volt, hogy szeretek naponta legalább egy-másfél órát egyedül tölteni” – tette hozzá T, aki még egy elemi problémát megemlített: nyaralás közben gyakran rontja el a hasát az ember, és egy pár négyzetméteres, zuhanyzós-vécés hotelszobában vagy útközben nehéz titokban tartani a rossz étel okozta hasmenést, ami igazi tabutörő dolog a párkapcsolatokban.

A kivétel erősíti a szabályt?

Persze vannak ellenpéldák is. „A legjobb barátnőmmel három éve Tunéziában voltunk nyaralni. Ugyanazok voltak az igényeink, vagy ha nem, mindent meg tudtunk beszélni. Mindketten szeretünk fürdeni, úsztunk, napoztunk sokat, és ha kedvünk volt, kirándultunk. Gyakorlatilag alkalmazkodnunk sem kellett egymáshoz, és meglepően gyakran keveredtünk spontán kalandokba: például amikor a bezárt állatkert előtt kistigrisekkel játszottunk, amikor kiderült, hogy a tuniszi pályaudvaron rosszul írták ki a vonatokat, vagy amikor a zsaruk tömtek sütit a szánkba egy rendőrautó hátsó ülésén” – idézte fel élményeit K.

Ha önnek is van hasonló – akár pozitív vagy negatív – története, írja meg nekünk e-mailben!