Győzött a mákos-szilvalekváros tihanyi palacsinta

2011.08.08. 15:21

A Velvet Kommandó keresi a Balaton legjobb palacsintáját, kicsit ropogós széllel, finom töltelékkel. Egyelőre a tihanyi mákos-szilvalekváros palacsintát találtuk a legjobbnak.

A szemesi strandon vizezett a palacsinta

A szemesi szabad strandon menza jellegű kajáldát találtunk, ahol teszteltük a kétszáz forintos palacsintát. Amilyen ízben kínálták, a Velvet Kommandó végigkóstolta, a mákos, lekváros, túros, nutellás, kakaós palacsintákba mind beleharaptunk, de minek. Külsőre semmi extra, bár porcukrot nem tettek rá - van aki pont így szereti. A palacsintatészta megfelelő, az íz azonban szinte kivétel nélkül rémesnek mondható. A kakaós, nutellás tölteléket rendesen felhúzták vízzel, a lekvárosnél nem tudtunk rájönni, milyen lekvár van a palacsintában, a túró pedig savanykás volt, feltehetően megromlott.

Pontszám:

Ízre: 5/1,

Ár-érték: 5/5

Balatonszemesi szabad strandon kapható palacsinta
Balatonszemesi szabad strandon kapható palacsinta

A földvári palacsinta túrós-gyümölcsös és kemencében sütött

A strandon vásárolt kiábrándító palacsinták után az éttermekben kapható helyi specialistákra mentünk rá, teljesen véletlenül. Földváron az egyik étterem étlapján láttuk meg a Földvári palacsintát, ami túrós-gyümölcsös töltetű, a tetején tejföllel leöntve, és megsütve. A palacsinta széle tökéletesen ropogós, pont ahogy szeretjük, a belseje pedig dugig töltve túróval és sajnos konzerv gyümölcsökkel. Ez az egyik rossz pont,  a másik, hogy a palacsinta egyáltalán nem volt édes - bár erre is igaz, hogy van aki pont így szereti. A 690 forintos egyébként két darab palacsintát fehér tálban szolgálta fel a pincér, aki elmondta, hogy ez nem is annyira helyi specialitás, és az ilyesminek nem kell bedőlni, hogy kemencében sütött, bár jól esett elhinni.

Pontszám:

Ízre: 5/4

Ár-érték: 5/3

A földvári palacsinta
A földvári palacsinta

A tihanyi palacsinta a legfinomabb, bár drága

A tihanyi palacsinta titka, hogy tökéletes arányban keverik össze a mákot a szilvalekvárral. Ez győzött a teszten, még akkor is, ha az ára borsos: 720 forinos áron szerepelt a helyi étterem étlapján. A tányéron kihozott két darab palacsintát pont jó mennyiségű porcukorral hintették, narancsszeletekkel lés csokiszósszal díszítették. A tésztája tökéletes, se nem vastag, se nem vékony, pont eléggé átsült, a szélén kicsit ropogós. Mindannyiunknak ez ízlett a legjobban, de tény, drága.

Pontszám:

Ízre: 5/5

Ár-érték: 5/4

A tihanyi mákos-szilvalekváros palacsinta
A tihanyi mákos-szilvalekváros palacsinta

A füredi túrós palacsinta a legdrágább

Míg Tihanyban és Földváron is két darab palacsintát szolgáltak fel, Füreden egyetlen egy darab palacsinta várt kóstolásra a tányéron. A füredi palacsinta túróval bőven töltött, a tésztája kevésbé átsütött és a többihez képest kifejezetten vastag. A túrós töltelékben viszonylag sok citromhéjat reszeltek, a vaníliapuding, amivel az egészet leöntötték pedig bizarr zöldes árnyalatban pompázott. Nem tudtuk eldönteni, hogy csak azért, mert egy zöld fa alatt ültünk az étterem teraszán, vagy egyébként is kicsit zöldes. Ízre egyébként tökéletesnek találtuk, de a 720 forintos árat sokalltuk az egyetlen palacsintáért.

Pontszám:

Ízre: 5/4

Ár-érték: 5/1

Füredi túrós palacsinta vaníliapundinggal
Füredi túrós palacsinta vaníliapundinggal

Ha tudni véli, melyik a Balaton legfinomabb palacsintája, írjon nekünk, és küldjön kóstolót a szerkesztőségbe!

A Velvet Kommandó a Gösser támogatásával zabálta a palacsintákat, thx.