Korábban már írtunk arról, hogy a Balaton környékén is csak jól felkészített, kifogástalan állapotú kerékpárral érdemes közlekedni, mert így kellemes lesz az utazás, és életben is maradunk. De mi a teendő, ha épp nincs ilyen?

Hát az, hogy szerzünk egyet. Amíg a saját jószágomat egy budapesti szervizben gyógyították, sürgősen szereznem kellett egy másikat, úgyhogy mérlegelés nélkül fogadtam el a szervizben felkínált kerékpárt cserének. Utólag derült ki, hogy jól döntöttem, a biciklit ugyanis napi 2500 forintért adták oda, ám mert több napra vittem el, erre rengeteg kedvezményt kaptam: hét napra írták ki, így került 10500 forintba.

Túrázáshoz nem éri meg a Balatonon kölcsönözni

Budapesten sok helyen szerezhetünk kerékpárt, itt, itt és itt például megéri nézelődni. Sokkal rosszabbul jártam volna, ha a Balatonon csapok le egy tetszetős bringára, ott ugyanis több tényező is ellenem dolgozik.

1. Drágábban jövök ki

A szembejövő balatoni kölcsönzők árszabásából kiindulva drágább lett volna ott szerezni egy biciklit. Földváron például az első nap négyszáz forintos órabérért vihettem volna el a kerékpárt, utána pedig minden megkezdett nap háromezer forintba került volna.

2. Ugyanoda kell visszavinni

Egy túrát eleve nem könnyű megtervezni, de az olyan kötelezettségek, mint hogy biztosan kell érinteni egy állomást – hogy visszavigyük a kerékpárt – csak súlyosbítják a helyzetet. És ehhez még az is hozzáadódik, hogy tudjuk: minél később érünk oda, annál többet kell fizetnünk érte.

3. A méret igenis számít

Néha problémát okoz, hogy 176 centi magas vagyok, pedig annyira azért nem kirívó ez a méret. A választott kölcsönzőmben nem tudtam azonnal bringához jutni, viszont kb. 185 centi magas férfiak számára csodás kerékpárjuk állt a raktárban. Szóval szívás lett volna valahol a Balatonon azzal szembesülni, hogy éppen nincs olyan kölcsönözhető bicikli, ami elég magas, elég hosszú és elbír.

Azért persze a balatoni bringakölcsönzőknek is van értelme: ha sokáig maradunk ugyanott, remek egynapos kirándulásokat tehetünk kerékpárral, de csak úgy, a testmozgás kedvéért is megéri szerezni egyet. Túrázók, turnézók viszont mindenképpen vigyenek egyet magukkal, és ne felejtsenek el kalkulálni a vonatozáshoz szükséges kerékpárjegy árával sem.

Ez a poszt sem jöhetett volna létre a Gösser nélkül, köszönet!