Nem a szenzációt hajhásszuk: hihetetlen, de úgy tűnik, hogy a héten leginkább nyárias, napsütéses idő várható. Esőre legfeljebb a hét legelején kell számítani.

Hétfőn napközben még süt ránk a nap, ám délután érkezik egy hidegfont, ami felhőt és esőket hoz. Késő délutántól a Dunántúlon egyre több helyen valószínű zápor, zivatar, helyenként heves zivatar is előfordulhat, amely felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel jár. A csúcshőmérsékletek 28 és 33°C között várhatóak.

Kedden szeles napunk lesz, reggel a középső és északi tájakon gyűlnek a felhők, itt számolni kell záporokkal, zivatarokkal. Napközben a Dunántúlon már csak időnként, a Dunától keletre még gyakran lesz erősen felhős az ég – a felleggyűlés ez esetben is járhat esőzésekkel.  A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23 és 28°C között, délkeleten 30°C közelében alakul.

Szerdán aztán kisüt a nap, és szombatig úgy is marad: aznap 28, csütörtökön 30 fok körül alakul a nappali átlagos középhőmérséklet. És aztán jön valami, amihez nem vagyunk hozzászokva: pénteken egy kánikulai nap, 32 fokos átlaggal.

A dolgokat a helyükre tevő lehűlés, úgy tűnik, szombaton érkezik, egy gyenge hidegfront enyhíti 31 fokra a napi átlagos középhőmérsékletet, és mert félne egyedül, elszórtan hoz magával zivatarokat. Vasárnapra azonban megnyugszanak a kedélyek, bár akkor már csak 28 fokos átlaggal számolhatunk, de legalább nem fog zuhogni. A Balaton vize Siófoknál 22 fokos.

A múlt hét különösen kemény volt az allergiásoknak, hiszen tovább emelkedett a pollenterhelés. Felerősödött a nyári gyomok pollenszórása – a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporának mennyisége is emelkedett. A legtöbb a csalánfélék porából volt a levegőben.

Előrejelzésünket az Időkép adatai alapján állítottuk össze.