Két dolog érződik a Balaton körüli programkínálaton: az augusztus huszadika és az, hogy lassan vége a nyárnak. A kötelező körös huszadikai események mellett sehol sem próbálnak meg különösebben nagyot gurítani, egyenprogramokat látunk mindenhol, de azért igyekeztünk összegyűjteni az érdekesebbjét.


Programajánló - Balaton 10. nagyobb térképen való megjelenítése

Azt nem írjuk le külön, hogy hol lesznek tűzijátékok, mert szinte minden vízparti településen lesz valamilyen formában, úgyhogy maradjanak azok, ahol valami programot is szerveztek a kötelező rakétázás mellé.

Jó alkalom lesz a mostani hétvége arra, hogy megnézzünk néhány rég letűnt magyar zenekart. Az R-GO például a hévizi borfesztiválon lép fel szombaton este kilenctől. Azok, akik ez R-GO nélkül szeretnének szervezett keretek között borozni, a balatonboglári borfesztivált látogassák meg (PDF), itt a NEO fog fellépni, de nem mernénk biztosra, mondani, hogy ez az az a NEO, mert az előtte lévő zenekart SLAMO és a NO-nak hívják, utánuk pedig Dj FentoN játszik majd modern tánczenét, ennyire még azért nem ciki a NEO, hogy ebben a mezőnyben legyenek főfellépők, de egy próbát megér, ha tényleg a NEO játszik, biztos szórakoztató lesz a kontraszt. Másnap egyébként Soltész Rezső lesz délután négytől, ráadásul Bogláron valamiért vasárnap van a tűzijáték, adnak mellé lézershow-t is.

Akinek még a NEO is sok a borozáshoz, az a füredi bornapokra menjen, itt szolid népzene szolgál az italozás hátteréül. Visszatérve az elfeledett zenekarokhoz, a zánkai táborban a United, igen, Pély Barna zenekara, a United lép majd fel fél hatkor. Előttük Lola és Vastag Csaba, utánuk a Neoton Família néhány tagja. Majd a tűzijáték.

A siófoki bor- és kenyérünnepen a Ladánybene 27 lesz a fő fellépő este. Őket megszakítja majd tízkor a Balaton legnagyobb tűzijátékának kikiáltott siófoki tűzijáték, aztán DJ-szettel folytatják a zenélést.

Az alsóörsi nyárbúcsúztató fesztiválon operettgálával készülnek a tűzijátékra. Hajmási Péter Hajmási Pál fröccsel a kézben, fejhangon. Ez az igazi huszadikai hangulat.

Azok, akik viszont az Anima Sound System balatonlellei koncertjére készültek, csalódni fognak, a fellépés betegség miatt elmarad. Helyettük a Budapest Ska New Jazz Orchestra fog fellépni, akikről viszont nagyon keveset tudunk.

Balatonalmádiban viszonylag klasszikus lesz a program, Fourtissimo zenekar, tűzijáték, bazársor. Ennek is meglehet a maga varázsa.

A plakátja alapján Balatonfűzfőn lesz a legizgalmasabb esemény, mert itt tengeri csatát rendeznek a felrobbanó puskaportól vörösen izzó égbolttal meg rengeteg felszálló füsttel. Az igazság viszont az, hogy csak a lampionos vízifelvonulás plakátját túlozták el kicsit. Ha elsüllyedő kalózok nem is lesznek, biztos lesz egy pár szépen kivilágított hajó, érdemes megnézni, este tíztől lesz a tűzijáték alatt.