A szép emlékek, a több órás diavetítéshez is elegendő fotó kevés, szuvenír nélkül nem nyaralás a nyaralás, akár magunknak veszünk otthonra valamit, akár a rokonoknak, barátoknak, munkatársaknak szánjuk. Persze sokan vannak, akiket a szuvenír szó hallatán zsigeri undor fog el, hiszen ezen iparág a vizuális környezetszennyezés szempontjából nem elhanyagolható. Azért vannak kedves, sőt, még hasznosnak is mondható ajándéktárgyak, olyan holmik, amelyek igenis kelthetnek kellemes érzéseket. Most szavazásra bocsátjuk azon szuveníreket, amelyekkel Balatonfüreden találkoztunk. Amelyiket igazán kedves ajándéknak gondol, annak adjon minél több pontot, amelyiktől pedig önkéntelenül felhúzódik a szemöldöke, minél kevesebbet!

1. Mindenem a Balaton

A bazársorokon se szeri, se száma a feliratos emléktárgyaknak, használati eszközöknek, így ha véletlenül egy afrikai maszkokkal teleaggatott állványba botlunk – mint ahogy velünk is előfordult -, oldalra sandítva megbizonyosodhatunk arról, hogy igen, még mindig a magyar tengernél vagyunk. A golyóstollaktól kezdve a kalapokon, atlétákon át az esernyőig és a napozó gyékényig, úszógumiig bezárólag mindent beszerezhet a Balaton-mániás vakációzó.

2. Táska táska hátán

Ha Balaton, akkor strand, ha strand, akkor milliónyi cucc, amit valahova be kell pakolni. Bizonyára kevesen visznek magukkal a célnak megfelelő táskát, hiszen lépten-nyomon tömegével kínálják a nyaralóhelyhez illő felirattal ellátott kiegészítőket.  Hogy pontosan mi lesz a sorsuk nyaralás után, azt csak sejtjük, de lehet olyan kevésbé elvetemült darabokat is kapni, amit nem csak a Balatonnál lehet hordani, igaz, télire azért érdemes a szekrény mélyére süllyeszteni.

3. Kerámiák minden mennyiségben

Kicsit kockázatos és bohó vállalkozás kerámiát venni emléktárgyként vagy ajándékként, ugyanis törékenyek és súlyuk is van (főleg a nagyobbaknak), egy szett megvásárlását pedig csak a gyakorlottabbaknak ajánljuk. Azért egy próbát így is megér, mert lehet tényleg aranyos, giccsesnek egyáltalán nem mondható darabokat is találni. Jó, lehet, hogy nem az első kerámiaárusnál találjuk meg ezeket.

4. Mégnesezett emlékek

Óriási népszerűségnek örvendenek a hűtők zavaróan csupasz felületeit megtörő kis izék. Itthon a hógömbök nem annyira elterjedtek, így leginkább a hűtőmágnesek vásárlása a legelfogadottabb módja annak, hogy jelezzük a lakásunkban vendégeskedőnek, hol és merre jártunk a világban. A szuvenírt árulók minden igényt kielégítenek: van cuki, egyszerű és korhatáros mágnes is, csak tessék, csak tessék!

5. Hajó az üvegben

A napelemes kis holmik között fedeztük fel az üvegben tengődő hajót pár szabadlevegőn lévő társa között. A helyzet ugyanaz, mint a kerámiák esetében, merész vállalkozás ilyet hazautaztatni. Az ára ugyan baráti, de a törött üveg a csomagban nem túl kellemes.

6. Csöcsök, seggek, kockahasak

Végül, de nem utolsósorban következzenek azok a „szuvenírek”, amelyek talán a legkíméletesebbek a pénztárcánkhoz. Egy valamirevaló képeslapállványról nem hiányozhatnak azok az üdvözlőlapok, amelyeken meztelen vagy alulöltözött nők és férfiak láthatóak egy Balaton-felirat közvetlen szomszédságában, jó esetben valami vizes háttér előtt. A legelvetemültebb lapokon csak a felirat utal arra, hogy egy balatoni üdvözletről van szó, igaz, a vízpart helyett kapunk ezüstösen csillogó porból készült díszítést. Csodás!