Ha valaki a magyar tengerhez megy nyaralni, akkor bizonyára – jó idő esetén persze – a strandolás az egyik fő program, de azért remélhetőleg bőven akadnak olyanok is, akiket a természeti, táj- és kultúrtörténeti értékek is érdekelnek, hiszen a Balaton környéke igen gazdag ezekben. Ha valakinek a túrázás nem kenyere, akkor sincs baj, hiszen olyan helyszínek, programok is vannak, amelyek még a legpuhányabb városlakónak sem okozhatnak komoly és kellemetlen kihívást. Mi három lehetőséget emelünk most ki, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján még több opció várja az érdeklődőket.

Levendula Ház Látogatóközpont – Tihany

Ha a Bencés Apátságot már kipipáltuk, akkor érdemes gyalog leereszkedni a Belső-tóhoz, itt található ugyanis a nemzeti park friss, ropogós látogatóközpontja, a Levendula Ház. Mivel az épület környékén is vannak látványosságok, szabadon dönthetünk arról, hogy először a négy fal között ismerkedünk meg  a Tihanyi-félsziget múltjával és jelenével, vagy inkább a szabadlevegőn bóklászunk egy keveset: belenézünk a gémeskútba, bevetjük magunkat nádasba az élővilágot bemutató pallósoron vagy a labirintusba. Az épületben rögtön egy teázó fogad minket, innen jutunk tovább a pulthoz, ahol meg lehet vásárolni a belépőket, a benti körút természetesen egy ajándékboltban végződik, ahol levendulaméztől kezdve levendulás sálig mindent vásárolhatnak a látogatók. Aki nem éri be az interaktív kiállítással, amely keretében a mocsáron járást kipróbálhatja egy vastag tornaszőnyeg segítségével, azoknak ajánljuk a különböző kézműves foglalkozásokat.

Cím: Tihany, Major utca 67.

Belépődíj: Felnőtt: 800 Ft, kedvezményezett: 600 Ft, gyermek (4-14 éves): 400 Ft

Nyitva tartás: 2011. május 27. - augusztus 31. minden nap: 9:00-19:00; szeptember 1. - október 31. minden nap: 10:00-17:00; november 1.- 2012. március 31. Szo-V: 10:00-15:00;  2012. április 1.-május 31. minden nap: 10:00-17:00;

Lóczy-barlang – Balatonfüred

Lehet, hogy a túrázás nem mindenkinek a szíve csücske, de szerencsére az1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang a város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog 1 órás sétával elérhető. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). Nekünk szerencsék volt, a szállásunktól csupán húsz percet kellett sétálni, és rá is találtunk a barlangra, amely egyébként csak szakvezetéssel látogatható, így várnunk kellett, amíg az első csoport végzett, sőt, még utána is ténferegtünk egy kicsit a bejárat előtt, ugyanis legalább 7-8 főnek kell összegyűlnie ahhoz, hogy kinyíljon az ajtó, amely a föld alá vezet. Különleges öltözék nem szükséges, aki persze nagyon fázós, azért vegyen fel valamit. A barlang látogatható részét 15-20 perc alatt meg lehet tekinteni, közben pedig természetesen szabad a fotózás.

Cím: Balatonfüred, Öreghegyi út vége

Belépődíj: Felnőtt: 450 Ft, kedvezményezett: 350 Ft, gyermek (4-14) év: 250 Ft

Nyitva tartás: 2011. május 1. és szeptember 30. között: 10:00 - 18:00

Balatoni hattyú road show

Szerencsénk volt, ugyanis pont a nyaralásunk alatt zajlott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület balatoni hattyúgyűrűzési programja, amelyre minden érdeklődőt szeretettel vártak. Két nap leforgása alatt tíz helyszínen 54 bütykös hattyút fogtak be és jelöltek meg az MME munkatársai. Mi az első, balatonfüredi állomáson csatlakoztunk hozzájuk, és testközelből figyelhettük meg, hogyan is zajlik a madarak gyűrűzése. Bár első pillantásra kicsit ijesztőnek tűnhet a hattyúk kiemelése és a többi procedúra, a szakemberek biztosítottak minket arról, hogy az állatoknak nem esik bántódása, bár biztosan nem ez az életük legkellemesebb élménye. A gyűrűzés azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több és pontosabb információt gyűjtsenek a szakemberek a madarakról. Természetesen mi laikusok is segíthetjük a munkájukat. Amennyiben valaki akár láb-, akár nyakgyűrűs madarat lát, és le tudja olvasni a számot, bátran jelezze a Madárgyűrűzési Központnak.

Időpontok: Ha minden igaz, akkor jövőre is lesz road show, szóval senki nem késett le semmiről, csak egy kicsit várni kell. A program egyébként ingyenes, bárki csatlakozhat, aki arra jár.