Egész héten jó meleg lesz

2011.08.22. 12:00

Olyan jó idő lesz a héten, hogy csak na, köszönhetően egy fölöttünk kialakult anticiklonnak, ami meleg, afrikai eredetű légtömegeket hozott . Kánikula és magas UV-B sugárzás várható, úgyhogy csínján a napozással, vagy legalábbis kenjenek magukra védőszérumokat, sokat.

000 Par3405031

Hétfőn legfeljebb az északi határ közelében észlelhetünk komoylan gomolyfelhősödést, amúgy mindenhol napsütéses, csapadékmentes idő várható. A 30-34 fok közötti nappali hőmérsékletet legfeljebb enyhe szél kíséri. Egészen szerdáig erős lesz az UV-B sugárzás, ha sokat lesznek napsütésben, használjanak ellenszert!

Ez lesz. (Forrás: idokep.hu)
Ez lesz. (Forrás: idokep.hu)

Kedden még melegebb lesz, elázni ekkor sem fogunk, legfeljebb néhány kósza zápor, gyenge zivatar öntözhet az Északi-középhegység térségében. A Kisalföldön megélénkülhet a szél, hőségre, 31 és 36°C közötti csúcshőmérsékletre készülhetünk.

A szerda semmiben nem hoz változást, sem csapadékban, sem csúcshőmérsékletben. Annál inkább a csütörtök, amely némi felhősödést ugyan ígér, de legalább kánikulát is. Csakúgy, mint pénteken, az átlagos nappali középhőmérséklet 35 fok körül várható.

Esőt akkorra még nem mondanak – az ugyanis valószínűleg szombaton érkezik, elszórt zivatarok formájában. Az átlagos nappali középhőmérséklet 34 fok lesz, vasárnap pedig csak eggyel kevesebb. Szórványos csapadékra vasárnap is számítani kell, de a hét inkább meleg és nyári lesz, mint bármi más. A Balaton vize Siófoknál 25 fokos.

A pollenügyi szopóroller azonban nem áll meg: az elmúlt héten is a korábbinál erősebb volt a terhelés, a héten Békéscsabán és Szekszárdon volt a legrosszabb a helyzet. A száraz, meleg időben ugyanis minden nyári gyomnövény pollenszórása erősödött – a csalánfélék, a parlagfű, a kender, az üröm, a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora országszerte jelen van a levegőben. Emelkedett a kültéri allergén gombák mennyisége is.

Előrejelzésünket az Időkép adatai alapján állítottuk össze.