Ha valaki a balatoni mólók környékén sétálgat, önkéntelenül is elolvassa, hogy milyen nevet is viselnek az éppen ott horgonyzó vitorlások, és utána persze hosszasan el lehet gondolkozni azon, hogy vajon miért is adta hajójának pont azt a nevet a tulajdonos. Személyes kedvencünk a Tecchalott Cethalász, amelyet az évek alatt sokszor láttunk Balatonfüreden, de mostanában nem igazán találkoztunk vele. Sebaj! Lefotóztuk azokat a vitorlásokat, amelyek viszont éppen ki voltak kötve ott-tartózkodásunkkor.

Mint a vitorlázásban érintett ismerősünktől megtudtuk, a hagyomány szerint női nevet kell választani, és soha, még tulajdonoscsere esetében sem szabad megváltoztatni. Sokan a vitorlás paramétereinek – mondjuk a hosszúságának - megfelelően keresztelik el azt, vagyis ha nyolcméteres a vízi jármű, akkor lehet pl. Ocho (spanyolul ez nyolcat jelent), ha pedig Asso típusú, akkor nyilván jó választásnak tűnik egy bizonyos spanyol festő neve. Persze van, aki saját nevét vagy foglalkozását kombinálja bele.

Ön miről nevezné el hajóját?

De persze a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Találtunk olyan hajót, amelynek tulajdonosát a női nemi szervek ihlették meg. A Kind of Blue vélhetően Miles Davis albumáról kapta a nevét, és jazzlemez helyett persze egy Rejtő-regény is jó forrás jelent, vegyük csak a Na, Mi újság Wágner Úr-nak keresztelt vitorlást. Mint bennfentesünktől megtudtuk, a Party Sail egyfajta szójáték, a parti szél ugyanis egy olyan szélfajta, amely elég gyakori reggel és naplementekor, kissé kiszámíthatatlan, de általában szeretik, mert friss, kellemesen kifújt szél szokott lenni, amiben jó vitorlázni