Gyönyörű a Balaton panorámája nap közben is, de éjjel talán még varázslatosabb, amikor az égbolton még a Tejút is kirajzolódik a tó sötét vize fölött. Nincs is romantikusabb annál, mint augusztusi éjszakákon keresni egy nem túl kivilágított helyet a Balaton partján, onnan figyelni az eget, várni a hullócsillagokat, és amikor jön egy – mert általában egy idő után jön –, akkor kívánni valamit.

Ha elmondjuk, mit kívántunk, akkor nem teljesül, de én azért elmondom, mit kívántam minden egyes alkalommal: hogy bár ne lenne ez az idegesítő villogás még éjfélkor is, a tó körül mindenhol.

Két dolog van, ami nagyon rontja a Balaton fölötti csillagos égbolt egyébként igen magas élvezeti értékét. Az egyik zavaró dolog a diszkók (esetleg vurstlik) hívogatói reflektorai által kibocsátott, az égen ide-oda csóválódó refelktorfény-nyalábok jelenléte. Teljesen öncélú, már-már arrogáns adalék ez a vidék fényszennyezéséhez, amivel ezek a szórakozóhelyek meglehetősen agresszív módon belemásznak azoknak az éjszakáiba is, akik hallani sem szeretnének aznap este a bulizásról, hanem inkább élveznék az éjszakai égbolt látványát.

A hatalmas reflektorokkal kilométerekre látszó ingyenreklámot biztosítanak maguknak ezek a helyek, nem törődve azzal, hogy ezzel elhomályosítják a csillagokat, és rengeteg rovar, valamint madár életébe rondítanak bele. Persze Magyarországon olyan szintű a hirdetéscunami, hogy a jelek szerint nem sokan ütköznek meg azon, hogy valaki az égboltot is reklámfelületnek használja. Én ezt nem engedném, de ha ön nem ért velem egyet, nyugodtan szavazzon le a cikk alján.

De előbb még emlékezzünk meg a viharjelző-rendszerről is, ami a balatoni hajózás nagy vívmánya és életeket ment, ami miatt nyilván a többség megütközik a következő, első látásra talán bizarrnak tűnő ötletemen: nem lehetne a villogást éjszakára kikapcsolni? Ugye a viharjelzés úgy működik, hogy a tóparton rengeteg helyen villogó reflektorok vannak elhelyezve, a Balaton körül mindenhol. Amikor “sárga” jelzés van (régen ezt igazi sárga színű jelzőpisztollyal jelezték, mi persze tűzijátéknak hívtuk), gyorsabban villog, amikor pedig vihar közvetlen veszélye fenyeget, azaz “piros” jelzés van, akkor még gyorsabban. A piros jelzés azt jelenti, hogy kötelező azonnal kimenni a partra. A jelzőrendszer a nap 24 órájában működik.

Nem éppen elviselhetetlen ez az éjszakai villogás, ha az ember a csillagok alatt szeretne romantikázni egyet a Balaton partján és sikerül elég messzire menekülni egy reflektortól. Epilepsziás rohamot valószínűleg csak akkor lehet kapni tőle, ha az ember éppen a viharjelző alatt áll vagy a közelében lakik. A túlparton 3-4 helyen össze-vissza villogó lámpák folyamatosan vonzzák a tekintetet, és - számomra legalábbis - megakadályozzák, hogy belefeledkezzek az éjszakába, a csillagos égbolt vizsgálgatásába.

Én Balatonlellét ismerem behatóbban, és sose értettem, hogy az itteni 8 emeletes, egykori "Postás" üdülőben lakók hogyan bírták, hogy a szálló tetéjén elhelyezett viharjelző reflektor rávillogott az épület körül pár méterre álló fákra, amelyekről a borzasztó erős fény nyilván valamennyire visszaverődött a lakosztályokba. Nyilván sehogy sem bírták, mert idénre a viharjelzőt kitették egy mólóba, így az üdülő erkélyei már nem másodpercenként reflektorfényben felvillanó jegenyékre néznek. Más kérdés, hogy a mólóról látszódó villogás a kb. 2 kilométeres lellei szabadstrandból egy jó 3-400 méteres szakaszt tesz most éjszaka elviselhetetlenné. Persze lehet mondani, hogy még így is marad bő másfél kilométer az éjszakázó horgászoknak és szerelmespároknak.

De azért kíváncsi lennék, hogy éjszakánként hány vitorlázó van a vízen, akik biztonsága kedvéért érdemes a balatoni éjszaka nyugodt sötétjét beáldozni mindenki számára, aki a vízparton tartózkodik - én mindenesetre nem tudok sok mindenkiről, aki a tó közepén maradna éjjelre, pedig ismerek pár rendszeres vitorlázót. Köztük például az édesapámat, aki erre az ötletre rögtön meg is mondta, hogy marhaság, mert valamiért nagyon kell az a villogás éjszakára is, hátha valakinek eszébe jut vízre szállni a sötétben.

Ön megszüntetné valamelyiket?

Nem lehetne azt mondani, hogy az a pár vállalkozó szellem, aki az éjszaka közepén szeretne a Balatonon cirkálni hajójával, tegye ezt a saját kockázatára, és mondjuk este tíztől hajnali négyig kedvezzünk a villogás kikapcsolásával a nem vitorlázó többségnek?

Ön kivel ért egyet? Beszüntetné az éjszakai reflektorozást és villogást, vagy nem szokott nyári éjszakákon a tóparton ülve az égre bámulni, ezért nem zavarja, hogy mindenféle fényekkel elhomályosítják a csillagokat? Szavazzon, vagy ha érveit vagy ellenérveit is ki szeretné fejteni, írjon nekünk emailt!