A kellemesre tervezett nyaralásba forgószélként tud belerondítani egy betegség, vagy egy kisebb baleset, amire viszont fel lehet készülni. Kattintson, és megtudja, mit érdemes magával vinne, ha a Balatonnál tervezi a nyaralását, illetve hol talál orvost, ha komoly a baj.

Alapvető felszerelés

Ha mégoly közeli helyre utazunk – bár ez viszonyítás kérdése, hiszen Debrecentől számítva már elég távolinak is tűnhet –, mint a Balaton, akkor is érdemes néhány alapvető egészségügyi felszerelést berámolnunk egy neszeszerbe, és behajítanunk az egyik hátizsákba. Lássuk, mi legyen benne!

Vágott és szúrt sebek kezelésére mindenképp vigyünk ragtapaszt, gézlapokat, illetve fertőtlenítőszert, mondjuk Betadine kenőcsöt, illetve egy olló sem árt, ha nem akarunk keservesen káromkodni ragtapasztépkedés közben. Rovarcsípésre évtizedek óta a Fenistil gél a Jolly Joker, ha pedig a drága pénzért vásárolt naptejünk bemondta az unalmast, akkor a Panthenol a legjobb barátja a nap által pecsenyévé égetett bőrünknek. Hasmenés ellen nagy a választék: a szerkesztőség az Immodiumot javasolja, ami a legvirgoncabb bélműködésnek is képes könnyedén megálljt parancsolni.

A fájdalomcsillapító kötelező: az Algopyrin az enyébb, míg a Cataflam a komolyabb esetekre ajánlott, és egy levél aszpirint sem árt a fentiek mellé helyezni. A legfontosabb ezek mellett pedig az, hogyha rendszeresen szedünk valami gyógyszert, akkor arról se feledkezzünk meg, hiszen a nyaralás alaphangulatát gyökeresen változtatja meg, ha rögtön megérkezve kell végigjárnunk az orvos-recept-gyógyszertár kört.

Ha komoly a baj

Ha akkora a probléma, hogy mindenképp orvosra van szükségünk, akkor érdemes részletesen áttanulmányozni az alábbi térképet, amely részletesen tartalmazza a Balaton-környéki orvosi ügyeleteket. Ha pontosan tudjuk, hol fogjuk időnket tölteni, akkor érdemes az elsősegélydobozba egy cetlit is beletenni, a legközelebbi orvosi ügyelet címével-telefonszámával, ha pedig váratlanul, út közben ér minket baleset, akkor a legegyszerűbb a tudakozót hívni, ahol pontos pozíciónk megadásával felvilágosítanak minket a legközelebbi orvosi ügyelet címéről. Végső esetben pedig Siófokon, Hévízen, Keszthelyen, Veszprémben és Balatonfüreden találunk kórházat.


Nagyobb térképre váltás