Még a tavalyi Balaton blog készítésekor is sokat bosszankodtunk azon, hogy mennyire nehéz lehet külföldikén tartalmas nyaralást összehozni a Balaton körül. Sőt, magyarként sem volt sokszor egyszerű a helyzet. A szálláskeresés és foglalás még úgy, ahogy működik, de például a programajánlóknál hasznosabb volt a települések saját honlapját végigböngészni, ahol átlalában egy magyar nyelvű képfájlban írták össze az aktuális programokat. Nem volt jól használható programajánló.

Hivatalos, félhivatalos oldalak

A két legnagyobb hazai oldal az iranymagyarorszag.hu, valamint az itthon.hu, amit a Magyar Turizmus Zrt üzemeltet. Tavaly az iranymagyarorszag.hu elképesztően fapados és csúnya, cserébe jól használható oldala győzött, amikor a tó környékén kerestünk programokat, szállásokat. Idén viszont a Magyar Turizmus Zrt. előállt a gyereabalatonra.hu oldallal, ami ha tavaly is létezett már, tuti nem volt olyan jól használható, mint most. De most is több sebből vérzik. Például egyáltalán nincs mobiltelefonra optimalizált verziója, a szálláskereső részén minden megvan, ami szükséges, de nem túl felhasználóbarát, a megszokottnál jóval többet kell klikkelgetni, hogy az ember megtaláljon dolgokat, például a keresőmezőt.

Messze a legjobb oldalnak a balatoni turisztikai cégek összedolgozásából született balatontourist.hu bizonyult. Az oldal könnyen áttekinthető, nincsenek rajta borzasztó angolsággal megírt szövegek, viszont annál több fontos információ igen, és ami a legfontosabb, hogy van mobilra optimalizált verziója. Ez a minimum a XXI. században, és ezt jól hozza a könnyen használható

Az egyetlen probléma, hogy ha a Balaton szóra keresünk, akkor a Balaton Tourist csak a második találati oldalon jelenik meg, ami nem jó. Különösen azért nem, mert mire odaérünk, már az életkedvünk is elmegy.

Elsőként a balaton.hu nevű szörnyeteggel találkozunk, ahol ugyan lehet nyelvet  váltani, csak értelme nincs, mert az oldal félig magyar marad szinte végig. Aztán a következő sokk akkor jön, amikor ráklikkelünk a balatoniszallas.hu-ra, amit mindha 1993-ból hagytak volna itt a nagyvilág számára. Valószínűleg óvódákban is jobban használható honlapokat készítenek gyurmából a gyerekek. Azt hagyjuk is, hogy az első találati oldalon megjelenik például a balatontipp.hu is, amin például nem lehet nyelvet választani, ami azért nem utolsó szempont egy turisztikai oldalon.

Ha rutinos internetező turisták vagyunk, akik külföldről jönnének a Balatonra, akkor beírjuk azt is, hogy visit Balaton. Na, ezt nem kéne, mert akkor meg a visitbalaton.hu-ra kattintunk, a korábbi nyaralástervezéseinkből kiindulva, amikor hasonló oldalakon sikeresen terveztük meg az utunkat. A Visit Balaton viszont inkább kínzás, ráadásul elég elrettentő, hogy nagy betűkkel kiírják, hogy az oldalon található dolgok nagyjából teszt jelleggel vannak ott.

A Balaton tourism kifejezésre keresve azért szerencsére a gyereabalatonra.hu és a balatontourist.hu az első két találat, így néhány potenciális külföldinél még van reményünk, hogy ilyen sokk után hozzánk jönnek nyaralni.

A nemzetközi oldalakon jól szerepelünk

Az igazán kalandvágyók felkereshetik a települések saját oldalait, szinte mindegyiknek van. Ezek általában egészen jól használhatóak, hiszen szinte mindegyik valamilyen népszerű tartalomkezelő rendszerre épül. Egy gond van velük általában, hogy igazi konyhaangol az a nyelv, amit például a települések bemutatásánál használnak, de akár a menükben is képesek furcsán idegen kifejezéseket használni. Az viszont örömteli hír, hogy a nagy nemzetközi oldalakról érkezve mindezek egyáltalán nem látszanak.

A legnagyobb oldal a Trip Advisor, ahol a Balatonnak külön menüpontja van. Több száz szállás és étterem közül választhatunk itt, ráadásul a felhasználók megoszthatják a többiekkel, hogy miket érdemes csinálni a tó körül. A Trip Advisoron könnyű túlságosan lepontozott, felpontozott szállásokba belefutni, attól függően, hogy dühös vendégek, vagy a szálláshely bérpontozói lepték-e el az adott szállás oldalát. A lényeg viszont, hogy jó sok találatot ad a tó körül.

A Hostel Worldön alapvetően olcsó hosteleket kereshetünk, de pont a Balaton esetében nem tűnik túl hasznosnak. Összesen nyolc szálláshelyet dob ki a találati lista.

Örömteli viszont, hogy az AirBnB nevű szolgáltatásban, ami nagyjából a zimmer frei modern megfelelője, több tucat balatoni kiadó lakást, szobát találunk. Ahogy a szintén nagyon népszerű couchsurfing.org oldalon is akad jó néhány találat a Balaton körül. A couchsurfing lényege, hogy a felhasználók úgy laknak egymásnál, mint a középiskolai tanulmányutakon a cserediákok. Az AirBnB mellett ez is igen elterjedt szolgáltatás a nyaralni induló fiatalok körében.

Láthatjuk tehát, hogy a Balaton és környéke jól vizsgázott az internetből meg a naprakészségből, de nem kifejezetten a központi, állami oldalaknak, szolgáltatásoknak köszönhetően, hanem a magánkezdeményezések miatt.