Egy rendes balatoni nyaraláshoz alapvetően nem szükséges a mobiltelefon, de ha már szinte mindenkinek van okostelefonja, akkor érdemes végignézni, hogy milyen specifikus alkalmazásokból tudunk válogatni a nyárra. Van itt minden szúnyogirtótól kezdve a napozássegítőn át a viharjelzőig.

Kis választék Androidra

A Google Playen (Android Market) nem találunk túl sok applikációt, ha a Balatonra keresünk, de az örömteli, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park annyira halad a korral, hogy van saját alkalmazása.

Az applikáció nagy részét a nemzeti park honlapjának mobilra optimalizált változata adja. A leghasznosabb menüpont a progamoké, amiket a mobilról böngészve könnyebb áttekinteni, mint a park honlapján. Az alkalmazás nagy hátránya, hogy csak magyarul tud. A legjobb szolgáltatás az alkalmazásban a térkép, amin a fontosabb látnivalókat gyűjtötték össze.

A települések közül Balatonfürednek van saját alkalmazása, amit ugyanaz a társaság készített, mint a nemzeti parkét, ezért eléggé hasonlít hozzá. Ugyanúgy van benne egy elég jól használható térkép. Jó ötlet, hogy vannak közösségi könyvjelzők, vagyis láthatjuk, hogy az alkalmazás más használói milyen dolgokat tartottak fontosnak a település életéből, valamint itt is megtalálható a könnyen elérhető, átlátható programajánló. Ugyanaz a hátrány: nem tud angolul.

A z alkalmazás letölthető phone-ra is, pont ugyanolyan, mint az androidos verzió, így már nyilvánvaló, hogy a főképernyő nem fér ki a telefon kijelzőjére, hanem tényleg elég fura, félbevágott kis négyzeteket használtak a készítők ikonnak.

Várható még idén a Balaton Sound és a balatoni vitorlásversenyek frissített változata, amiket már tavaly megcsináltak. Tesztünkig viszont még nem készültek el. Mindkét alkalmazás jól használható, a felhasználási területek persze teljesen mások. Az egyikkel fesztivált tervezhetünk magunknak, a másikkal a regatta híreit kapjuk meg azonnal amellett, hogy látjuk az időjárási viszonyokat.

Ha valaki okostelefonnal megy nyaralni, akkor viszonylag praktikus valamilyen időjárás-előrejelző programot is telepíteni. Ilyenből esetleg érdemes olyat választani, ami fizetős (ezek sem drágábbak 100-200 forintnál), mert nagyobb eséllyel futunk bele olyan alkalmazásba, amiben van a nyaralás szempontjából egészen hasznos UV-index is.

Míg mondjuk az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság meteorológiai hivatala rendelkezik saját applikációval, addig ez az OMSZ-ről egyáltalán nem mondható el. Pedig, nem akarunk néhány alapvető tippet adni a fejlesztőknek, de lehet, hogy hasznos lenne egy olyan program, ami mondjuk figyelmeztetést küld, ha ott van valamilyen riasztás, ahol éppen tartózkodunk. De sajnos a konkurensek sem nyitottak még a mobilapplikációk felé. Egyedül a koponyeg.hu-nak van mobilverziója, a többi oldal (idokep.hu, metnet.hu) mobilon is a számítógépekre optimalizált verziót tölti be.

Természetesen a legfontosabb a szúnyogirtó applikáció. Ez ugyanúgy működik, mint a százforintos boltokban kapható kis vackok, hogy valamilyen emberi fül számára alig hallható frekvenciájú hangot ad ki, amit állítólag nem bírnak a szúnyogok. A fene se tudja, hogy hatásos-e, mindenesetre nem foglal sok helyet.

iPhone-nal barnulni jó

Az  iPhone készülékkel rendelkezők jobb helyzetben vannak, ha a telefonjukat kihasználva szeretnének a Balaton környékén nyaralni. A már fent bemutatott nemzeti parkos, valamint a Balatonfüredet ismertető app erre a készülékre is létezik ingyen, és ezeken felül is van egy pár, igen hasznos és jó program az App Store-ban.

A legjobb program, amit érdemes pénzért megvásárolni, nemes egyszerűséggel a Balaton névre hallgat, és minden benne van, ami a vízparti nyaralásnál fontos lehet. Értesít a viharjelzésekről, kiírja, hogy milyen meleg a víz, hány fok van a parton, mekkora az UV-sugárzás, hol vannak strandok. Kevesebb mint egy euróért igazán nem drága, pláne, hogy a hasznos infók (UV- és vízhőfok-adatok, strandok) csak a fizetős verzióban érhetőek el.

Aki nem akar fizetni azért, hogy tudja, mikor fog nagyon leégni (11 és 3 között), az az UV Detector nevű applikációval is próbálkozhat, ami ugyan csak angolul érhető el, viszont a földrajzi helyzetünk alapján egyből megmondja, hogy ahol vagyunk, ott milyen görbén mozog aznap, valamint az elkövetkezendő napokban az UV-sugárzás.

Barnulás témakörben az iPhone-t használók még két érdekes, a parton jól használható alkalmazást tölthetnek le. Sokáig kerestünk olyan programokat, amik a lebarnult bőrünket lefotózva megmondják, hogy a teljesen fehér és a teljesen barna között hol helyezkedünk éppen el, de ilyet sajnos nem találtunk. Találtunk viszont két olyat iPhone-ra, amik segítik azt, hogy bőrrák nélkül ússzuk meg a nyarat. Az iTanSmart és a Sunbath is olyan visszaszámláló, amibe beírjuk, hogy mekkora az UV-B sugárzás és milyen típusú a bőrünk, és ebből a kettőből kiszámolja, hogy mennyi ideig tartózkodhatunk a napon leégés nélkül. A Sunbath a funkcionalitásra megy rá, az iTanSmart pedig nagyon összetett, ott a naptejen található adatokat is betáplálhatjuk, így tovább pontosítva a számításokat.

Hasznos darab a Magyar Turizmus Zrt. saját programja is, aminek csak simán Hungary a neve. A legjobb, hogy tud angolul, így magyarul nem beszélő turistaként is van értelme használni. Kinézetre kicsit fapados. Például az angol verzióban jó ötlet, hogy van szótár a legfontosabb magyar mondatokról, amiket a telefon le is tud játszani kimondva, de az például elég béna, hogy kisbetűvel vannak a mondatok. A szavakat, mondatokat egy női hang olvassa fel, a telefont hangosra állítva egészen fülfájdító hangszínnel. A program egyébként programokat, szállásokat, éttermeket, mindenfélét ajánl egész Magyarország területére régiók szerint, így például a Balatonra is. Nem túl innovatív, ráadásul olyan gyerekbetegségei is vannak, hogy mi csak úgy tudtunk váltani a nyelvek között, hogy a programot letöröltük, majd újra visszatettük, mert csak az első elindításkor volt hajlandó megjegyezni, hogy milyen nyelven akarjuk használni.

Természetesen  iPhone-on sem hagyhattuk ki a teljesen értelmetlen szúnyogirtó applikációkat. Rövid tesztünk alapján ebből az Android vizsgázott jobban, mert az erre a platformra kínált programoktól legalább a felhasználók nem kaptak agybajt. Az Anti Mosquito app készítői nagyon szép, designos kezelőfelületet adtak a programnak, nemcsak úgy egy sima gombbal kell ki- és bekapcsolni az idegesítően magas hangot, mint az Androidon, hanem egy szép szúnyogot kell megnyomni. Cserébe folyamatosan reklámokkal bombáz az alkalmazás. A12-14000 Hz-es tartomány tökéletes arra, hogy a környezetünkben lévők (jelen esetben a fél szerkesztőség) néhány másodperc alatt hülyét kapjon a halk, de idegesítő hangtól.

Az Anti Mosquito Lamp emeli a tétet, ebben egy lámpa is van a kijelzőn, ami világít. Nem értjük pontosan a várt hatást, hiszen a szúnyogok alapvetően nem a fényre repülnek. Ráadásul egy programhiba miatt arra is jó, hogy utcai verekedéseket ússzunk meg vele, mert teljesen váratlanul képes iszonyú hangosan is sípolni. Lehet, hogy ezeknél az alkalmazásoknál az volt a cél, hogy úgy tartsa távol a szúnyogokat, hogy az emberek menekülnek a lehető legmesszebb.