Hétfőtől péntekig 27 fokra teszi a nappali átlagos középhőmérsékletet az Időkép, szerdától pedig némi felhősödést jósolnak. Csütörtökön megérkezhet az eső, a csapadékos napok jövő szerdáig tarthatnak. A Balaton vize Siófoknál most éppen 24 fokos, és a jó idő miatt valószínűleg az is lesz.

És akkor a részletek

Kedden folytatódik a kánikula, alig számíthatunk felhőkre. 30-35 fok lesz, a középső tájakon időnként megélénkülhet a délkeleti szél. Szerdán nyugaton és északkeleten imitt-amott záporok, esetleg zivatarok jöhetnek, a déli, délkeleti szél pedig továbbra is a Dunántúlon tanyázik.

Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos a csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három napon át meghaladhatja a 27 fokot.

 balcsi

Csütörtöktől egy hullámzó frontrendszer közelíti meg térségünket, amely eleinte szórványosan, hétvégén már többfelé záport, zivatart hoz. Szombatig azért még nagyon meleg lesz, és vasárnap is eléri a 27 fokot a nappali átlagos középhőmérséklet.

Balaton!

Az UV-B sugárzás a déli, kora délutáni órákban nagyon erős, olykor extrém lesz (15 perc alatt is leéghetünk), használjanak tehát naptejet, szalmakalapot, a déli órákban pedig húzódjanak árnyékba.

Ne felejtsenek el szúnyogirtót vinni, allergiások pedig készüljenek: a csalánfélék, pázsitfűfélék és a bálványfa ontják a pollent. A csapadékos idő miatt az allergén gombák koncentrációja több helyen elérte a magas, helyenként a nagyon magas szintet, emellett a fenyőfélék is elérték a közepes kibocsátási mértéket.