Tihany 2012-ben egyáltalán nem úgy néz ki, mint amire a csak úgy odalátogatók számítanának. A város utcái ugyan semmit sem változtak – mint az alábbi galériánkból is kiderül –, az apátság környéke azonban éppen megújul, és csontvázak hevernek mindenfelé. A panorámának annyi.

Az apátság mellett átépítik a járdát és a támfalat, ez elvileg idén december 31-ig tart. A Pisky sétány is megújul, ami örömteli, de meglepő lehet azoknak, akik szeretnének a Balaton egyik legszebb panorámáját bámulni, ahogy szokták. Megoldás lehet a betonkerítésre mászás, ha van, aki fogjon.

Az apátság tövében egyébként sírokat is találtak, a csontvázak is megtekinthetők. Az MTI szerint a sírhelyek a barokk kori falu temetőjéhez tartoztak, XVIII. század elejétől temetkeztek ide. A csontvázak mellett néhol a koporsó deszkái is megmaradtak, de voltak, akiket csak textildarabba burkoltak. A leleteket múzeumba fogják szállítani, utána folytatják a felújítási munkákat. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a turistaszezonban a Halász utcáig lehet majd a sétányon közlekedni. A Batthyány utca felső, Apátság felőli része ígéretük szerint néhány napon belül akadálytalanul járható lesz. A Tihanyi Legenda Projekt pedig szünetel a szezonban, hogy a turistákat ne zavarja.


Nagyobb térképre váltás

Van, ahol már befejezték az építkezést-felújítást, így a sétány végénél is látható egy uniós támogatással megvalósult játszótér. A néhány négyzetméteres területen mászóka, hinta, amőba és libikóka található. Az előtte kihelyezett tábla tanúsága szerint a játszótér felújításához az Európai Unió és a kormány összesen több mint 4,5 millió forintot (pontosabban: 4563662 forintot) adott, ami felveti a kérdést, hogy mi került ebben a játszótérben 4,5 millió forintba. Válasz a képek után!

A Velvetnek egy, a neve elhallgatását kérő szakértő nem tartja elvetemültnek az összeget. Elmondása szerint egy vadonatúj játszótérről van szó, amelynél drágábbak is vannak. "A Hajógyári-szigeten lévő nagy játszótér például 170 millió forintba került. Olyan ez, mint az autóknál: van Trabant, van Opel, van Mercedes, mindenki választhat a pénztárcájának megfelelőt." Hozzátette, egy ilyen létesítmény kialakításánál nemcsak arról van szó, hogy el kell készíteni és odavinni a játékszereket.

"Már az elején is vannak körök, koncepcióterveket kell bemutatni, ezekről a megrendelővel megállapodni. Aztán, ha megvan a végleges változat, le kell gyártani a játszóeszközt. Attól függőn, hogy ki gyártja, lehet olcsóbb is, a külföldi gyártásúak drágábbak. Az elkészült játszószereket szállítani kell, aztán telepíteni." És itt nincs vége: le is kell alapozni a területet, a legalább egy méteres esésmagasságú eszközök alatt ütéscsillapítós talajt kell kialakítani. Ez lehet homok, kavics, vagy gumitégla is. A szegélyezés megintcsak költséget jelent. "És mivel itt egy uniós támogatású projektről van szó, a szokásosnál több papírmunkával is számolni kell. Ingyen pedig senki sem dolgozik."