Több mint 100 éve nem volt ilyen magas az napi minimumhőmérséklet -  közölte Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-vel.

Az eddigi legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord mostanáig 22,2 Celsius-fok volt, ezt 1908-ban Baján mérték. Szerdára virradóra viszont Szegeden ennél is melegebb, 23,1 fok volt. A fővárosban is új napi minimumrekord állt be. Budapesten ezen a napon mostanáig 2006-ban volt a legenyhébb a reggel, akkor 21,8 fok volt. Szerdán viszont 22,9 fokot mértek a fővárosban - mondta a meteorológus.

A kánikula fokozódik,szerdán és csütörtökön 35 Celsius-foknál is melegebb lehet, péntektől némileg mérséklődhet a hőség. Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra fokozta és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását. A meteorológiai szolgálat piros figyelmeztetést adott ki, e szerint ezeken a területeken a napi középhőmérséklet várhatóan tartósan 27 fok felett lesz.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket, ami azt jelenti, hogy a napon akár 15 perc alatt is le lehet égni.

Tehát mindenki kenegesse magát naptejjel, vegyen fel kalapot vagy más fejvédőt, igyon sokat, és különösen figyeljenek a gyerekekre.