A hol görög falunak, hogy Sundance Parknak, hol Sun Citynek nevezett létesítmény Balatonfüred határában fekszik. Eredeti funkciója, hogy egy minivárosrészben tömörítsen össze klubokat, kocsmákat, boltokat és efféléket, ahol a nyaralóközönség elvegyül, mulat és szórja a pénzt.

A létesítmény évről évre megújul, még jobb lesz, és rengeteg vendégre számít – legalábbis az ingatlantelep folyamatosan változó tulajdonosi köre szerint. Tavaly olvasóink szerint az egyik legjobb balatoni bulihely volt. Galériánkban megtekinthetik, mi látszik ebből most, a szezon legelején.

Mint az a képekből is kiderült, június közepén a görög falu gyakorlatilag üres. Se boltok, se büfék, egyet kivéve még napközben nyitvatartó bárt sem találtunk. Nem lenne pedig hülyeség: a szomszédban egy Tesco van, gyaníthatóan létező forgalommal.

Mi ez?

A Turizmus Online az MTI-re hivatkozva egy bő hónappal ezelőtt azt írta, a Sun City néven üzemelő szórakoztatócentrumot továbbfejlesztik, az idei szezonban már kétszázezer látogatóra számít az üzemeltető S.D. Park Üzemeltető Kft. Egy éve vették át a falut (ha nem emlékezne, hogyan, olvassa el itt), ahol tavaly 110 ezren fordultak meg. Csak idén 20 millió forintot  költenek fejlesztésre, de uniós támogatást is kértek, 48 milliót, amelyből szabadtéri színpadot építenek. (Remélhetőleg nem azt, amely a galériában is látható.) A területen egyébként 46 épületben 136 különálló ingatlan található, ez elvileg hét bárt, három diszkót, két éttermet és egy 35 szobás bulihotelt is jelent, amelyek elvileg május végén nyíltak meg.

A görög falut egyébként 1994 tavaszán kezdték el építeni, a pénz azonban őszre elfogyott. Tulajdonosi köre folyamatosan cserélődőtt: a pénzt csak vitte, nem hozta. Még akkor sem, amikor vízi vidámparkot építettek mellé. Ha a történetére bővebben is kíváncsi, vagy csak szeretne megdöbbenni azon, hogy 1996 óta még mindig szellemvárosként működik, olvassa el az Index cikkmatuzsálemét.

Update: a létesítmény sajtókommunikációért felelős szakembere emailben arról tájékoztatott bennünket, hogy "a hely tényleg működik, s tényleg szeret itt szórakozni mind a fiatalabb, mind a 35-40 év körüli korosztály. A 200.000-es vendégszám pedig egyáltalán nem az elérhetetlen álom kategória". Hozzátette, minden partyhelyszínre el lehet úgy látogatni, amikor mindenki az előző estét piheni, vagy épp készül a következőre, szerinte ezúttal erről volt szó. Amennyiben rendelkezik személyes tapasztalattal a kérdésben, mindenképpen írja meg nekünk!