"A Balaton jelenlegi átlagvízszintje 76 centiméter" – mondta a Velvetnek Pécseli Péter, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének vezetője. A vízügyi szakember hozzátette, szerinte nem fog a tó vízszintje idén 50 centinél alacsonyabbra süllyedni, "a 2003-as 23 centi sem fog megdőlni". Az utóbbi időszak csapadékos időjárása egyes hírek szerint mindössze 2 centit javított a vízálláson.

Pécseli elmondta, ha a következő tél is ilyen száraz lesz, akkor "a jövő év nehezebb lehet" a tó vízszintje szempontjából. Azonban a szakember szembement az általunk korábban megkérdezett és borúlátó jóslatokat tett Fekete Péter független Balaton-kutatóval, aki szerint a tó pár évtizeden belül véglegesen a kiszáradás útjára lép majd. Pécseli Péter állítja, hogy 100 éve ugyanúgy a tó kiszáradását jósolták – akkoriban épp a Sió-zsilip miatt. "A természet meg fogja oldani a problémákat" – reménykedett.

A reménykedésen túl azonban a hazai vízügy is elkezdett felkészülni a B-tervekre, Pécseli szerint "együttgondolkodásra van szükség" a kérdésben, ezért több konferenciát is szerveztek már. A lényeg, hogy "a vízgazdálkodáshoz is másképp kell hozzáállnunk".

Fekete Péterről elmondta, a kutatási módszertanában és a végkövetkeztetésekben nem értenek egyet, de fontos, hogy független szakértők is figyelemmel kísérik a Balaton vízgazdálkodását és vízminőségének alakulását”. A Balatonnal kapcsolatban Pécseli szerint az a fő gond, és ebből fakad a gyakori pánik is, hogy sekély tó, "látványos az esetleges vízszint-csökkenés, nem úgy, mint például a sokkal mélyebb (átlag 90 méter) Boden-tónál". Ez azt jelenti, hogy pár tíz centivel kevesebb víztől már szárazra kerülhet a fél déli part.