A balatoni előszezonban eddig öt-kilenc százalékkal nőtt a személyhajó- és kompforgalom az előző évhez képest. A kereskedelmi szálláshelyeken a május hozott némi javulást, de a június a korábbi évekhez hasonlóan alakult: az üdülőrégió szolgáltatói összességében bizakodóak az idei szezont illetően, amit a tavalyinál jobb időjárás reményére alapoznak.

Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Szántód és Tihany között egész évben közlekedő kompon június 20-ig 192.897 utast és 75.546 járművet szállítottak, ami egyformán kilencszázalékos forgalomnövekedés az előző év azonos időszakához képest. A tavasszal fokozatosan beindult személyhajókon eddig 87.539 utas utazott, ami ötszázalékos növekedés a tavalyihoz viszonyítva. A hajózási cég siófoki hoteljében a tavalyi forgalomnak csak a nyolcvankét százalékát regisztrálták június 20-ig. A magyar vendégek száma ugyan ígéretesen, hetvenkét százalékkal nőtt, de a külföldieké 68 százalékkal csökkent, aminek az okát még meg kell vizsgálni. A társaság két, május elején nyílt kempinggel is rendelkezik.

A balatonszemesi Hattyú Kempingben a vendégszám tizenhét százalékkal csökkent, de a bevételt érdemben meghatározó vendégéjszakák száma 7,4 százalékkal nőtt. A balatonboglári Sellő kempingben a vendégek száma huszonkilenc, a vendégéjszakák száma tizenkilenc százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. Ezekből a mutatószámokból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az idei nyár tendenciáiról, hiszen a kempingek a júniusi előszezonban mindössze forgalmuk kilenc százalékát realizálják – hangsúlyozta Horváth Gyula.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, a siófoki Residence Hotel igazgatója arról számolt be, hogy négy nagyobb balatoni város turistairodáinak adatgyűjtése szerint a kereskedelmi szálláshelyek forgalma májusban átlagosan pár százalékkal jobban alakult, míg a júniusi adatok nem mutatnak változást az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek száma stagnált. Újdonság, hogy Keszthely környékén felbukkantak a svéd és dán turisták. A szállodások és panziósok bizakodóak, de ezt az optimizmust nem a fejlesztéseikre, vagy a gazdasági viszonyoktól remélt javulására alapozzák, hanem arra, hogy nem ismétlődik meg a tavalyi kedvezőtlen, a szezonból három hetet elvevő rossz időjárás. Hoffmann Henrik szerint élénkítheti a belföldi vendégek Balaton iránti érdeklődését, hogy az idén több biztosító is kiegészítette a rossz időjárásra való hivatkozás lehetőségével a korábban is létező nyaraláslemondási biztosítását.