Halásznapot tart a Balaton déli pecafővárosa

2012.06.25. 20:15

Az egyik legősibb balatoni mesterség, a halászat bemutatása és a foglalkozás hagyományainak megőrzése a célja az I. Balatoni Halásznapnak, amelyet szombaton tartanak Balatonföldvár Keleti strandján. Az esemény különlegessége lesz, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai hosszú évek után először ismét "elszórják a nagyhálót", más néven öreghálót, amely egykor a Balatonra leginkább jellemző halászati módszernek számított.

A tó déli partjának kínálatában hiánypótló Balatoni Halásznapot a halgazdálkodási társaság és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület közösen szervezi, hagyományteremtő céllal. Míg a tó északi partján évente több esemény mutatja be a balatoni halászat tradícióit, addig a déli oldalon erre mindeddig nem volt példa - olvasható a szervezők közleményében. Füstös Gábor, a társaság vezérigazgatója szerint még mindig sokan hiszik azt, hogy a halászok húzzák a hálót, de ezt már csak amolyan "múltidézésként" teszik majd a rendezvényen, mert manapság már más halászati módszereket alkalmaznak. A halásznapon tesztelik azt is, hogy a szakmai feladatokat ellátó balatoni halászatból lehet-e turisztikai attrakció.

Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület elnöke hangoztatta, az új rendezvény célja a környezettudatos gondolkodás erősítése, a balatoni halászat tradícióinak ápolása, és a balatoni halnak, mint a térség kiemelt turisztikai biotermékének népszerűsítése. Balatonföldvárnak ez azért is fontos, mert idővel szeretne a horgászat déli parti központjává válni - tette hozzá. A rendezvény részeként a vendégek figyelemmel kísérhetik a partról, vagy a vízről, hogyan dolgoznak a hivatásos halászok, és maguk is kivethetik a hálót, kipróbálva a hálóhúzást. A nap során lesz halakra épülő animációs program és gasztronómiai kínálat, régi halászati eszközöket bemutató kiállítás, és számos szórakoztató műsor is.

A Velvet időjárás-előrejelzése szerint mindenképp el kell menni a rendezvényre, mert nagyon jó, meleg idő lesz.