Az ÁNTSZ ismét arra figyelmeztetett, hogy nagyon meleg lesz a hétvégén, úgyhogy mi sem győzzük hangsúlyozni: tényleg. „Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tartós hőhullám várható a hétvégén hazánkban, ezért 2012. június 30. szombat 00.00 órától 2012. július 4. szerda 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos az ország egész területére” – írják a Facebookon. (Oldaluk egyébként az egyik leghasznosabb információ-szolgáltató felület, érdemes rendszeresen ránézni.)

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy eső nem várható, napsütés igen. Az Időkép péntekre 33, szombatra és vasárnapra 35 fokot valószínűsít. Az idő ráadásul jövő hét elején tovább is melegedhet.

Hogy éljem túl?

Ettől még nem kell okvetlenül megfőni, bár mint a Tisztiorvosi Hivatal írja, „a magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel.” Ezt azonban meg lehet (és kell) előzni. Íme, a szakértők javaslatai.

  • Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10.00 és 16.00 óra között. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyas, szellős helyet pl. park, kert, kerüljük a zsúfolt tereket.
  • A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal zárjuk az ablakokat. A klímaberendezéseket mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva.
  • Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal. Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is, így a hűtést 30%-kal növelhetjük.
  • Öltözetünk legyen szellős, természetes anyagú, laza, világos, takarja a bőrfelületet! Védjük a fejünket, szemünket, bőrünket! Viseljünk világos, szellős kalapot, kendőt – lehetőleg szemellenzőset, vagy használjunk napernyőt.
  • Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. Az étkezésben részesítsük előnyben a könnyű életeket, salátákat gyümölcsöket.
  • Folyadékpótlásra legjobb a víz, az ÁNTSZ alapvetően  alkohol- cukor- és szénsavmentes italokat javasol.

Várandósok,gyerekesek, figyelem!

  • Várandós anyák óvják a magzatot is az erős sugárzástól, napozáskor fedjék le a hasukon a méh területét!
  • Nem kell megijedni, ha a gyerekek étvágya csökken a melegben, fontos, hogy folyadékot bőségesen fogyasszanak. (Onnan tudhatjuk biztosan, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk, hogy bőséges szalmasárga vizeletet ürítünk.)
  • Babáknál a pelenkának 2-3 óránként nedvesednie kell. A szoptatós anyák különösen vigyázzanak, mivel ők a szoptatással biztosítják a gyerek folyadékigényét is.
  • Végül, mint írják, „ha betartjuk a leírt jó tanácsokat – egyéni érzékenységtől, adottságoktól függően –, akkor is felléphetnek kellemetlen tünetek, komolyabb panaszok vagy lehetünk tanácstalanok. Nagyon fontos, hogy ilyenkor a kismama, szoptatós anyuka kérdéseit, panaszait beszélje meg saját, illetve a gyermeke háziorvosával, házi gyermekorvosával, védőnőjével!”