Aki válogathat, az hülye lenne nem az olcsóbb szállást lefoglalni magának, amikor nyaralást tervez. Főleg, ha nem két hétig, hanem csak egy éjszakát szeretne maradni, mint a Velvet Kommandó a közelmúltban. Két éjszaka, két főre, 12 ezer forint alatt. (Ez soknak tűnhet, de a szálláshelyek többségén az első néhány éjszaka után jön a kedvezményes árképzés. És az még csak az előszezon volt.)

Úgy tettünk, mint mindenki, aki csak úgy elindul. Online kerestünk olcsó szállást, odatelefonáltunk – szigorúan nem újságírói minőségben –, hogy pénteken, munka után, illetve szombaton, strandolás után érkezünk, tessék ránk számítani. Katt a továbbra, megmutatjuk, mit kaptunk mindezért.

Az első olcsó szállás egy káptalanfüredi tábor területén volt, ahol, ha sátrazni nem akarunk, marad a faház. 1975 forint lett volna fejenként, de csak akkor, ha lett volna kétágyas ház. Háromágyas volt, idegenforgalmi adóval, minden egyébbel együtt 5305 forintba került (ennyit arról, mennyi pénzzel induljunk el). Galériánkban megtekinthető a klasszikus tábor-élmény, amit mindezért kaptunk.

Olcsósító nyaralásra egyébként a tábor tökéletesen megfelel: nyugodt, erdős helyen, tiszta házakkal üzemel. A közös tisztálkodóhelységek a maguk puritán mivoltukban is megfelelők (főleg annak, aki nem fél a póktól), rendben van a játszótér és a kijelölt tűzrakóhely is. Igaz, a szállás nincs túl közel a strandhoz (ez legfeljebb 10 perc sétát jelent lefelé, de ne a sötétben kezdjék az ismerkedést, mert könnyű eltévedni), a sarkon viszont van kisbolt, a strandon és mellette meg büfé. Étterem is akad a közelben.

Második olcsó szállásunkat a déli parton, Balatonfenyvesen foglaltuk – itt sem tudták, hogy újságírók vagyunk –, mint a helyszínen kiderült, az egykori MÁV-üdülőben. Bár előre szóltunk, hogy nem kérünk pótágyat, a biztonság kedvéért betettek egyet. Járt emellett egy zuhanyzós fürdőszoba is, és egy erkély, más nem nagyon. De nem is kértük. Kattra ezt is megmutatjuk.

A fent látottakért két főre, egy éjszakára 6600 forintot fizettünk, bár az előzetes emailezés során a 6000ft/éjszakás szobához még hozzácsaptak fejenként 300 forint idegenforgalmi adót, 500 forint mosatási díjat, és 2000 forint szobatakarítást. Utóbbit a jelek szerint több szempontból is indokolatlannak találták, mi is.

Itt is van kerti grill, homokozó, miegyéb. Közösségi étkezőt a táborral ellentétben nem láttunk, de volt egy terasz, hatalmas faasztallal, ahol nyilván nyugodtan el lehet költeni az otthonról hozott rántotthúsos-zöldpaprikás szendvicset. A Balaton a kert végében lakik (a másik végében a vasútállomás), és bármerre indulunk el, éttermeket és büféket találunk.

Szóval: mindként helyre találomra mentünk, de ha az olcsósítás a kérdés, a táborba mindenképpen visszamennénk. Egy alapos takarítást követően pedig az üdülőbe is.

Ép ésszel megúszni

Ezek persze csak személyes tapasztalatok, de talán támpontot adhatnak az olcsó szállás-kereséshez. A biztonság kedvéért itt van néhány végiggondolnivaló, amely segíthet eldönteni, hol töltsünk el egy szűkebbre szabott költségvetésű nyaralást úgy, hogy épelméjűek maradjunk.

  • Hány emberrel tudunk egy helységben aludni úgy, hogy valóban tudunk aludni? Tényleg jól meglesz egy faházban mind a nyolc családtag, vagy jobban megérné két négyágyasat kivenni?
  • Mennyire viseljük jól, ha sok egymást követő éjszakán keresztül akár több tucat emberrel kell osztoznunk ugyanazon a fürdőhelységen és a négy-öt vécén? Való ez nekünk, vagy akkor már inkább egy olcsó panziót választunk?
  • Mennyire akarunk főzni? Szükséges, hogy a nyaralás minden egyes napján is a tűzhely mellett izzadjunk, vagy beérjük egy kifőzde, vagy a közeli strand főzelék- és egytálétel-, illetve lángoskínálatával? Kell konyhás apartman vagy lazulni akarunk? (Amikor lehet például szalonnát is sütni.)
  • Mennyit vagyunk hajlandók gyalogolni a strandig? Képzeljük el, hogy nyolc órát töltöttünk vízközelben, és emelkedőn vezet az út hazafelé, majd tegyük fel a kérdést újra.
  • Végül pedig: ha pontosan tudjuk, hány éjszakát szeretnénk eltölteni a szálláshelyen, azt se felejtsük el összehasonlítani, hogy az egyes szóba jöhető üdülőkben hány nap után adnak kedvezményt.