Az év üzletét, és egyben az év lehúzását is megtaláltuk a siófoki Petőfi sétányon, ami a korábbi híreket cáfolva belépő nélkül, ingyen látogatható. Az esti tömegre már a strandokon mutatkozik előjel, a fizetős és a szabadstrandok is már délután 5-re kiürülnek, hogy aztán mindenki kiglancolva elinduljon este fél 9 körül a Petőfi sétányra – a legjobbnak ítélt balatoni partihelyszínre.

Már a bejáratnál rögtön feltűnik egy kisebb csoportosulás, mindannyian egy kopasz, nagydarab férfit bámulnak szájtátva, aki egy óriási kígyóval és egy fényképezőgéppel a vállán sétálgat a tömegben. A férfi kitalálta az év üzletét, megfogta a kígyóját, kivitte az éjszakába, és 500 Ft-ért bárki nyakába átadja, a pillanatot pedig megörökíti. Fejenként 500 Ft-ért polaroid élményt ad a férfi, és az ötlet bejött, apuka a kislányával, apuka, anyuka és a kisfiú mind együtt állnak megrettent arccal a férfi kamerája előtt, nyakukban az óriási kígyóval. Azért akadt olyan közékorú nénike, aki kiborult a kígyótól, és felsikoltott a tömegben, hogy jujj Ica, ne, vigyék el onnan, meghalok, menjünk inkább oda be!

De nem Kígyóman az egyetlen ügyes vállalkozó Siófokon, Viaszman a sétány végénél 57 fokos, többszínű viaszos ládákkal álldogál, és viaszlenyomatot készít a fizető vendég kezéről. A pár pillanatnyi élmény, és a bizarr végeredmény összesen 990 Ft-ba kerül, kétszer annyiba, mint kígyóval fotózkodni. A párszáz méteres sétányon gyrososból és fagyiárusból van a legtöbb, utóbbinál kígyózik a sor este 10-kor. Ahol sok a fogyasztó, sok a szemét is, meglepő módon mindenki igyekszik a szemetesekbe dobni a sörösdobozokat, szalvétákat, ásványvizes flakonokat, és jó darabig viszi magával, amíg talál egy kukát – ezekből kivétel nélkül ömlik ki a szemét estére.

Elmaradhatatlan a lakossági diszkózene, enélkül nem is lenne az igazi Siófok, Usher Screamje, az ájszitepegó és David Guetta is egyszerre szól a hangfalakból. Van olyan rész a sétányon, ahol legalább hat különböző zenét hallani egyszerre, a karaokéval együtt. A kaszinók a legnépszerűbbek, gyerekek, anyukák, párok, kamu Louis Vuitton-táskás nők csivavával a kezükben – belőlük meglepően sok van  –  mind szerencsét próbálnak. De már a vonaton is van, aki arról beszél, hogy ha leér Siófokra, bever a gépbe egy ezrest, mert lesz belőle négy.

Az, hogy 2012-ben mekkora turizmus épülhet a lánybúcsúkra és legénybúcsúkra, Siófokon tökéletesen látható, a le-fel sétálgató tömegben magyar és külföldi vőlegények/menyasszonyok igyekeznek kitenni magukért. A sétány hangulatában teljesen olyan, mint amilyenek a felkapottabb tengerparti görög városkákban vannak, csak épp budapesti árakkal.