Most már biztos: lesz Balaton-átúszás, mégpedig szombaton, Révfülöp és Balatonboglár között. Nevezni rá reggel héttől délután fél kettőig lehet, a révfülöpi futballpályán. Rajt nyolctól kettőig, a táv 5,2 kilométer – nagyon meleg lesz, csak akkor nevezzen be, ha bírja. Mint az MTI írja, az átúszás valószínűleg extrém melegben zajlik majd, ezért csak felkészülten és egészségesen induljanak. Magas vérnyomással küszködőknek, epilepsziában vagy tartós betegségben szenvedőknek nem javasolják a részvételt, ugyanakkor jelzik, hogy az erős UV-B sugárzás is gondot okozhat, célszerű ez ellen védekezni.

Aki máshogy mozogna, annak ajánljuk a kedd óta Zamárdiban dübörgő Balaton Summer Congresst, ahol például a salsa vagy a zumba iránt érdeklődők bizonyíthatják be, hogy hőségben is lehet táncolni. A részvételhez regisztráció szükséges, itt megmondják, miként. Lesz hawaii stílusú és napszemüveges este is.

Siófokon Nemzetközi Szárnyasruha Fesztivál és Magyar Bajnokság lesz, ami nem azzal jár, hogy szvettert húznak a kotlósra, hanem bázisugrók és ejtőernyősök találkoznak egymással. Itt mindent megtudhat a rendezvényről, a versenyek időpontjairól pedig itt olvashat. A tó fölött repülni amúgy ilyen.

Egyhelyben

Ha feltett szándéka, hogy még nézni sem akar sportot, nemhogy aktívkodni: egész hétvégén zajlik a XIV. Balatonlellei Juliális Biofesztivál, amelynek lényege – a program olvastánúgy tűnik – a zene és a főzés, így ez is csak jó lehet.

Vagy szombaton menjen Tihanyba, ahol a szabadtéri játékokon a Szegény Dániel című előadást tekintheti meg, a Karinthy Színház előadásában. Főbb szerepekben Simon Kornél, Kováts Adél, Tordy Géza és Újréti László.

Ugyancsak szombaton ér véget a Balatonföldvári Térzene fesztivál, ahol a lellei eseményekhez hasonlóan főzni és zenélni fognak a hozzáértők. Nem hangzik jól, hogy „bálványosi babgulyás fantázia”? Ugye hogy de? Siófokon is lesz zene, csak kicsit másmilyen: a Harcsa Veronika Quartet és a Pannonia Allstars Ska Orchestra is fellép a Siófoki Nyári Estéken.